Podeli vest

Većina državljana Nemačka veruje da se rad ne isplati, s obzirom na sve veća socijalna davanja, pokazuje istraživanje javnog mnjenja instituta INSA.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

foto:pixabay

Prema anketi, 52 odsto ispitanih ne misli da se rad isplati, 40 odsto njih smatra suprotno, a osam procenata je odbilo da odgovori na pitanje.

Kako navodi dnevnik Bild, sa socijalnom pomoći i malo rada na crno, može se zaraditi više od nekog ko je stalno zaposlen i plaća poreze i doprinose za socijalno osiguranje, uključujući socijalnu pomoć za druge.

List navodi da je magacioner iz Bad Ojnhauzena na zapadu Nemačke dao otkaz nakon što je saznao za najnovije povećanje naknade za nezaposlene.

Na osnovu najnovije odluke nemačke vlade, ta pomoć će se od 1. januara naredne godine povećati za 61 evro i iznosiće za samca 563 evra mesečno, plus troškovi stanovanja i zdravstvenog osiguranja, koje za korisnike socijalne pomoći pokriva država.

Dnevnik Bild je izračunao da zaposleni koji radi za minimalnu naknadu, što je trenutno 13,9 evra po satu, zaradi oko 2.000 evra bruto. Nakon što mu se odbije porez, penziono i zdravstveno osiguranje i nakon što plati stanarinu i režije, ostaje mu oko 600 evra, što je samo malo više od naknade za nezaposlene.

Među onima koji smatraju da se odlazak na posao ne isplati, najviše je pristalica desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), navodi se u anketi.

Da se rad isplati smatraju birači stranaka vladajuće koalicije, Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP). Ministar finansija Kristijan Lindner je prošle nedelje izjavio da pomoć za nezaposlene ne bi trebalo da deluje obeshrabrujuće na one koji žele da rade. Predsednik najveće opozicione stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc, je istakao da oni koji odlaze na posao na kraju meseca moraju da zarade više nego oni koji primaju socijalnu pomoć.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: