Podeli vest

Noć u tri opštine na severu Kosova i Metohije protekla je mirno. Manja grupa Srba ostala je da dežura ispred opština.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STR/

Zvečan: Plesne koreografije pred kordonom i bodljikavom žicom

Srbi u opštinama na severu KiM nizom nenasilnih akcija nastavljaju da se suprotstavljaju okupaciji severa Pokrajine od Prištine, pa su tako vaspitačice predškolske ustanove “Lane” iz Zvečana danas izvele dve plesne koreografije pred kordonom i bodljikavom zicom, a povodom Svetskog dana dece. Srbi u tri opštine na severu KiM protestuju zbog upada tzv. specijalih jedinica kosovske policije i novih albanskih gradonačelnika u zgrade opština.

Kosovska policija pozvala Albance da se ne okupljaju na mostu na Ibru

Povodom objava na društvenim mrežama da se na glavnom mostu na Ibru odrzi skup Albanaca, u znak podrške kosovskim institucijama, a pod sloganom ” Idemo na sever”, oglasila se tzv. kosovska policija. Policija je pozvala građane da se ne okupljaju zbog složene bezbednosne situacije.

Održan protest Albanaca na prilazu mostu u južnom delu Kosovske Mitrovice

U južnom delu Kosovske Mitrovice danas je održan protest oko stotinak Albanaca pod nazivom “Marš na sever”, javlja izveštač Tanjuga. Tokom protesta, u kome nije bilo incidenata, oni su nosili zastave takozvane OVK, Albanije i Velike Albanije.

Okupljeni Albanci u južnom delu Kosovske Mitrovice, kojih je bilo stotinak, razišli su se, dok se broj pripadnika kosovske policije na prilazu glavnom ibarskom mostu, kojih je bilo mnogo, u međuvremenu smanjio.

Na severnoj strani mosta bilo je pet vozila KFORA, italijanskih karabinjera, a na početku šetališta u severnom delu Kosovske Mitrovice, Srbi su mirno posmatrali šta se dešava. Grupa Albanaca okupilo se na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u južnom delu, noseći zastave tzv. OVK i uzvikujući parole protiv Srba. Protest pod nazivom “Marš na sever” najavljen je preko albanskih društvenih mreža.

Povodom objava na društvenim mrežama da se na glavnom mostu na Ibru održi skup Albanaca, u znak podrške prištinskim institucijama, a pod sloganom “Idemo na sever”, oglasila se kosovska policija. Policija je pozvala građane da se ne okupljaju zbog složene bezbednosne situacije.

Rudari Trepče na protestu u Zvečanu

Ispred opštine Zvečan stigli su i rudari Trepče, u radnim uniformama, sa šlemovima i zastavama, javlja izveštač Tanjuga.

Rudari iz flotacije Trepča žele da skrenu pažnju da zbog blokade njihovih pogona od strane specijalne Kurtijeve policije od petka ne mogu da rade i isporučuju rudu, čime im je ugrožen opstanak. Istovremeno, oni su želeli i da podrže i solidarišu se sa svojim sugrađanima koji takođe ne mogu da nesmetano rade jer im je opština blokirana i nasilno okupirana.

KFOR jutros preuzeo kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u Zvečan

Pripadnici KFOR-a su jutros rano preuzeli kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u grad Zvečan, kao i na još nekoliko raskrsnica u samom gradu. To je urađeno u skladu sa dogovorom sa Srpskom listom koja je tražila od KFOR-a da se razmeste na mestima gde su bili pripadnici takozvane kosovske policije. U isto vreme jutros na improvizovanom stolu iza bodljikave žice nedaleko od zgrade Opštine Zvečan, zaposleni u Privremenom organu simbolično su se upisivali u spisak onih koji su došli danas na posao. Od prošlog petka Srbima nije dozvoljen ulazak u zgradu i dolazak na radna mesta.

I dalje su ispred opština pripadnici Kfor-a, a specijalci unutar lokalnih samouprava. Gradonacelnik Leposavića već tri noći spava u opštini. Očekuje se tokom dana da Kfor pojača prisustvo u Zvečanu

S. Lista: Odluka Kurtijevog suda nelegalna i neosnovana

Srpska lista danas je najpštrije osudila izricanje jednomesečnog pritvora Srbima Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koji su, kako ističu iz Srpske liste, mirno izražavali svoj protest zbog okupacije opštinske zgrade u Zvečanu.

”Srpska lista najoštrije osuđuju nelegalnu i neosnovanu odluku Kurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici, samo zato što se ne slažu sa planom Aljbina Kurtija da okupacijom i progonom etnički očisti sever Kosova i Metohije od našeg naroda”, navodi se u reagovanju Srpske liste na izricanje pritvora dvojici Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu.

Radoš Petrović i Dušan Obrenović su, kako ističu iz SL, mirno izražavali svoj protest zbog okupacije opštinske zgrade u Zvečanu, i nastojali da smire situaciju na terenu, ali očigledno da su, kako dodaju iz SL, ”njihova srpska imena sasvim dovoljna da budu u kosovskim kazamatima”.

Kako podsećaju iz SL, pored svih dokaza o krivici, albanski specijalci koji su pucali Srbima u leđa, i pokušali da ubiju Stefana i Miloša Stojanovića, Milana Jovanovića i Miljana Delevića su pušteni u kućni pritvor.

”I pored poziva međunarodnih prestavnika da se smanje tenzije, Kurti je ovom odlukom o pritvoru pokazao da želi da po svaku cenu podigne tenzije i izaziva probleme. Zbog ove sramne odluke o pritvoru, podignute su tenzije na severu Kosova i Metohije i primetno je još veće nezadovoljstvo građana jer je našim građanima neshvatljivo da neko može bez ikakve krivice biti iza rešetaka, zato će to biti dodatni motiv da se nastavi sa mirnim protestima i zahtevom da se Radoš i Dušan puste na slobodu i vrate svojim porodicama”, ističe se u saopštenju Srpske liste.

Zvečan: Čeka se odluka Kfora o bezbednosnim zahtevima Srpske liste

Predsednik Srpske liste Goran Rakić uputio je Kforu zahtev da obezbedi sve prilaze Zvečanu i gradske ulice u samom gradu, koji će Kfor razmotriti, saznaje izveštač Tanjuga.

Kako saznaje Tanjug, visoki oficir Kfora koji je učestvovao u pregovorima zatražio je od Rakića garancije da niko neće “vređati pripadnike Kfora, dirati njihova vozila i zastave na vozilima” a pošto je predsednik Srpske liste pružio tražene garancije, sada se čeka odluka Kfora.

Oficir Kfora je tokom pregovora potvrdio da će razgovarati sa svojim timom o zahtevu Srpske liste pošto dobije garancije.

Rakić je oficiru Kfora pružio tražene garancije i sada se čeka konačna odluka.

Advokat privedenog u Zvečanu najavio žalbu Apelacionom sudu

Advokat Dušana Obrenovića, koji je priveden nakon protesta u Zvečanu, Predrag Miljković najavio je danas žalbu Apelacionom sudu nakon određivanja pritvora njegovom branjeniku.

Osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana Obrenoviću i Radošu Petroviću, privedenima nakon protesta u Zvečanu.

„Upravo sam od sudije primio rešenje kojim se mom klijentu određuje pritvor od 30 dana. Sud je, kako vidim u ovom rešenju, u celosti prihvatio navode tužilaštva. Ocenio je da postoji osnovana sumnja, kao i drugi uslovi, koji su neophodni za određivanje mere pritvora“, rekao je Tanjugu Obrenovićev advokat Predrag Miljković.

Advokat je najavio žalbu u roku od 48 sati.

„Smatramo da po filteru koji je tužilac iskoristio, i na osnovu kog on kvalifikuje ova krivična dela, odnosno stavlja na teret mom klijentu, vi možete optužiti još 1.500 ili 2.000 ljudi koliko je prekjuče bilo na protestu. Podnećemo žalbu, vrlo smo nezadovoljni ovom odlukom i smatramo da nije pravedna“, rekao je Miljković, dodajući da mu nije bilo dozvoljeno da fotografiše svog branjenika i pokaže javnosti u kakvom je stanju Obrenović nakon što je brutalno pretučen od strane tzv. kosovskih policajaca.

Žalbu apelacionom sudu najavio je i advokat Radoša Petrovića, Dejan A. Vasić. Petrović i Obrenović, koje je Kfor pre dva dana predao kosovskoj policiji, prebačeni su jutros iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, rekao je ranije danas bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Kosovska policija brutalno je pretukla Obrenovića prilikom hapšenja 29. maja i uvođenja u stanicu u južnom delu Kosovske Mitrovice, rekao je ranije Miljković navodeći da je njegov klijent zadobio povrede glave, posekotine, poderotine i hematome po glavi.

Vučević: Vojska uspešno izvršava sve zadatke koje država pred nju postavlja

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, u nastavku današnjeg obilaska zadejstvovanih snaga, obišao je deo jedinica Vojske Srbije u rejonu Kopaonika koje su u najvišem stepenu borbene gotovosti i tom prilikom istakao da Vojska Srbije uspešno izvršava sve zadatke.

“Postupajući po naređenju predsednika Republike, kao vrhovnog komandanta, sa generalima Vojske Srbije i komandantima, ali i komandantima Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a, obišao sam danas zaposednute položaje u opštinama Raška, Novi Pazar i ovde na Kopaoniku”, rekao je Vučević.

On je dodao da se prilikom posete uverio da je raspoloženje, motivisanost i odlučnost pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na visokom nivou i da su puni pozitivnog patriotskog naboja, sa očekivanjima da sačuvaju mir i stabilnost, kao i suverenitet Republike Srbije i sve njene građane.

“Vojska Srbije i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uspešno realizuju sve zadatke koje država postavlja pred njih, a mi iz sveta politike moramo da učinimo sve da se nađe mirno političko rešenje. Ako do toga ne dođe, država Srbija će zaštititi na svaki potreban način sve svoje građane”, zaključio je Vučević.

Tokom obilaska, komandanti jedinica izvestili su ministra odbrane da su pripadnici Vojske Srbije spremni da izvrše sve zadatke koje pred njih postavi državno rukovodstvo, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: