Podeli vest

Hemikalije koje se koriste u vejpovima mogu biti veoma toksične kada se zagreju, otkriva istraživanje naučnika sa RCSI Univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke u Dablinu.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

elektronske cigarete
Foto: Pixabay

Vejping uređaji zagrevaju tečnu aromu na visoke temperature da bi se formirao aerosol koji se zatim udiše.

Oni sadrže hemikalije, uključujući biljni glicerin, propilen glikol, nikotin i arome, pomešane u različitim količinama.

Prethodni eksperimenti su pokazali da neki vejpovi sa ukusom voća, kao što su jagoda, dinja i borovnica, proizvode opasna jedinjenja- isparljive karbonile, zbog ovog procesa zagrevanja.

Studija RCSI je koristila veštačku inteligenciju (AI) da analizira hemijski sastav 180 ukusa i simulira kako se razlažu kada se zagreju.

Istraživanje, objavljeno u Scientific Reports, predviđa da vejpovi proizvode 127 ”akutno toksičnih” hemikalija, 153 ”opasnih po zdravlje” i 225 ”iritirajućih”, prenosi Gardijan.

Skoro svaki ukus koji je prošao kroz AI prediktor pokazao je najmanje jedan proizvod koji je klasifikovan kao opasan po zdravlje, a toksini su bili povezani i sa vejpovima sa nikotinom, kao i sa onima bez te supstance.

Istraživački tim zaključuje da postoji ”potencijalna opasnost po javno zdravlje sa kojom se suočava 4,5 miliona vejpra u Velikoj Britaniji” i hitna potreba za ”pojačanim ograničenjima” na ukuse i propise koji odražavaju zdravstveni rizici vejpinga, posebno za mlade ljude.

Džon Dan, generalni direktor trgovinskog tela Britanskog udruženja industrije vejpinga, ne slaže se sa rezultatima istraživanja i ističe prednosi e-cigareta.

”Nauka o vejpingu je vrlo jasna, to je najefikasniji način za prestanak pušenja i najmanje je 95 odsto manje štetan od pušenja. Svaka hemikalija koja se koristi u e-tečnosti za vaping u Velikoj Britaniji je strogo testirana, uključujući analizu hemikalija kada se zagreva, i odobrena je za upotrebu od strane vlade Ujedinjenog Kraljevstva samo ako se smatra bezbednom”, poručio je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: