Podeli vest

Načelnica Dečije klinike Kliničko-bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić izjavila je da je na toj klinici povećan broj pregleda i prijema dece sa respiratornim virusnim infekcijama, a da je sve učestalija i pojava pertusisa, odnosno velikog kašlja, koji je, nažalost, ponovo među najmlađim pacijenatima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

doktor
Foto: Shutterstock

“Broj pregleda je povećan, što je normalno za ovaj period, krajem septembra i početkom oktobra mi uvek imamo najveći broj pregleda respiratornih pacijenata jer su krenuli kolektivi – vrtići i škole i deca kreću sa respiratornim infekcijama. To nije ništa neobično, ali malo neobično jeste da se pojavljuju u poslednje vreme i slučajevi pertusisa ili velikog kašlja. Javlja se najčešće kod male dece, nevakcinisane ili nedovoljno vakcinisane”, rekla je za Tanjug Ostojić.

Prema njenim rečima, trenutno je na klinici 15 respiratornih pacijenata, na odeljenju tuberkuloze je jedno dete, a na kovidu više nema dece.

Kada je reč o velikom kašlju, dr Ostojić ističe da je to zarazna respiratorna bolest koju izaziva bakterija Bordetela pertusis.

Simptomi idu od blagih ka teškim, a mogu trajati i 100 dana

“Mi smo mislili da je pre petnaest godina ta bolest iskorenjena i trebalo bi da bude jer postoji potpuno efikasna vakcina koja ide u obavezan kalendar vakcinacije i vakciniše se u tri doze od drugog meseca života do šestog i revakcinacija nakon godinu dana”, rekla je dr Ostojić.

Navela je da prva faza velikog kašlja liči na svaku respiratornu infekciju, najčešće nema povišene temperature, a da je druga i najteža faza zacenjivanja i da ona najduže traje – može i do dva meseca, u kojoj dete ima salve napada kašlja sa zacenjivanjem, plavljenjem, gubitkom daha i koja može da se zakomplikuje sa respiratornim komplikacijama upale pluća.

“Na kraju ide faza oporavka koja traje od 10 do 15 dana i tako se završava veliki kašalj koji se u narodu zove i sto dana kašlja”, rekla je dr Ostojić.

Dodala je da je u poslednjih nekoliko meseci dvoje – troje dece bilo hospitalizovano zbog uzrasta i zbog napada kašlja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: