Podeli vest

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas saopštio je danas, povodom godišnjice stradanja izbeglica iz Krajine u NATO bombardovanju Surdulice, da za oteti zavičaj i izgubljene živote izbeglica iz Like i Korduna i staraca iz okolice Surdulice još niko nije odgovarao.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PIXA BAY

Veritas podseća da su u noći 30/31. maja 1999. godine NATO avioni bombardovali područje opštine Surdulica sa četiri projektila velike razorne moći i da je pogođena specijalna bolnica za plućne bolesti “Sanatorijum” u jugoistočnom delu Surdulice.

Dva projektila su direktno pogodila paviljon u kome su bile smeštene izbeglice iz bivše Republike Srpske Krajine (RSK), a jedan je pao u paviljon staračkog doma.

U tim objektima poginulo je 19 osoba, dok ih je više desetina povređeno.

U paviljonu sa izbeglicama ubijeni su: Malobabić Bosiljka (53) i njena deca Milena (20), Rade (19) i Milenko (16), Slijepčević Mila (90), Manojlović Dušan (72), Manojlović Milica (77), svi iz Sjeničaka, opština Karlovac, Napija Dragić (70) iz Vojnića, opština Vojnić, Janjanin Bogdanka (74) iz Maličke, opština Vrginmost, Popović Slavko (60) iz Donjeg Skrada, opština Krnjak, Budisavljević Petar (60) iz Vrhovina, opština Vrhovine, Pavković Đorđe (45) iz Pavkovića, opština Krnjak, Žigić Rade (52) iz Tuka, opština Korenica, Malešević Danica (61) iz Tušilovića, opština Krnjak i Vučković Milanka (65) iz Kosjerskog, opština Duga Resa.

U obližnjem staračkom domu ubijeni su: Rašić Stana (66) iz Krive Feje, opština Vranje; Milanović Bosna (68) iz Vlasina Okruglice, opština Surdulica; Veličković Desanka (67) iz Kalimanca, opština Vladičin Han i Rangelov Stamen (61) iz Božica, opština Surdulica, navodi Veritas.

Dodaje se da su dejstva bombardovanja bila toliko razorna da je kompletno uništen anatomski sastav tkiva nekoliko tela, zbog čega su troje izbeglica ostali neidentifikovani.

Veritas dodaje da su stradale izbeglice sahranjene na Masuričkom groblju u Surdulici, daleko od Like i i na Korduna, koji su napustile u avgustu 1995. godine spasavajući glave pred hrvatskom vojskom u akciji “Oluja” na zapadne delove RSK, koji su u to vreme bili pod zaštitom mirovnih snaga UN.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: