Podeli vest

Goran Vesić izjavio je da će brza pruga između Beograda i Budimpešta biti gotova 2025. godine i da je dogovreno da se vozovi ne zaustavljaju na granici.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vesić
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastao se danas u Beogradu sa mađarskim kolegom Janošem Lazarom i izjavio da će brza pruga između Beograda i Budimpešta biti gotova 2025. godine i da je dogovreno da se vozovi ne zaustavljaju na granici.

Vesić i Lazar su razgovarali u Vladi Srbije o realizaciji projekta brze pruge Beograd-Budimpešta i unapređenju železničkog i drumskog saobraćaja između dve zemlje.

“Kao što znate 2025. godine imaćemo brzu prugu između Beograda i Budimpešte i sada smo se dogovorili kako će ti vozovi raditi. To znači da carina i granični prelazi treba da budu u Beogradu i Budimpešti, da nema stajanja na granici jer suština brze pruge je upravo to”, rekao je Vesić nakon sastanka sa Lazarom.

Dodaje da je sa mađarskim kolegom razgovarao i o druge dve dve pruge – vezi Subotice sa Segedinom i Bajom “Obavestio sam mog kolegu ministra da Srbija počinje izgradnju svoje saobraćajnice od graničnog prelaza Bački Breg do graničnog prelaska sa Rumunijom Nakovo”, rekao je Vesić.

Istakao je da Srbija i Mađarska nisu samo susedi već strateški partneri, zemlje koje blisko sarađuju i zajednički vide svoju budućnost.

“Uravo zato ono što Janoš i ja radimo jeste sprovođenje politike koja je oličenje premijera Orbana i predsedniika Vučića, da Srbija i Mađarska zajedno funkcionišu i da među nama nema barijera”, rekao je Vesić.

Dodaje da je sa mađarskim ministrom razgovarao i o Dunavu, koji je neiskorišćena šansa za Srbiju, a delimično i za Mađarsku.

“Dunav je veza između Srbije i Mađarske. Više ćemo se baviti projektima na Dunavu jer je to šansa za naše dve zamlje. Da zaživi veza brodom između Budimpešte i Beograda o čemu smo potpisali sporazum pre nekoliko godina i radićemo zajedno, jer tu možemo zajednički da uradimo i nove projekte,” rekao je Vesić. Ističe da je Srbija zahvalna Mađarskoj i premijeru Viktoru Orbanu na podršci koju daju Srbiji.

“Veoma je važno u ovim vremenima imati iskrenog prijatelja, kao što je to naš bratski mađarski narod. I veoma je važno da između nas nema nikakvih problema u saradnji”, rekao je Vesić.

Mađarski ministar građevinarstva i investicija Janoš Lazar je rekao da je sa cilj današnjeg razgovora bio jačanje železničkog i drumskog saobraćaj.

“Izgradićemo prugu između Budimpešte i Beograda. Povezaćemo prugom Suboticu i Segedin. I izgradićemo prugu između Subotice i Baje. Pored toga izgradićemo autoputeve pored državnih granica i omogućićemo priključivanje na autoputeve i kod Tompe i kod Herceg Santoa”, rekao je Lazar.

Kako je naglasio, to su tri velika železnička projekta i dva velika drumskog saobraćaja.

Dodao je da je cilj saradnje obezbeđivanje jednostavnijih prelazaka granica i za državljane Mađarske i Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: