Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će grupa srpskih inženjera i menadžera u oblasti železničke infrastrukture sledećeg meseca otputovati u Kinu, kako bi od kineskih kolega stekli iskustvo u upravljanju brzim prugama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vesić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Vesić je podsetio da su u toku radovi na izgradnji deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice, u dužini od 108 kilometara, koji će biti završeni do kraja naredne godine.

“Već 2025. godine, nakon što naši mađarski partneri završe svoj deo od Budimpešte do granice, brzom prugom spojićemo dva glavna grada. Ovim projektom menjamo lice naše zemlje. U Srbiji se nikada nisu gradile brze pruge i iskustvo koje naši stručnjaci budu stekli u Kini, biće dragoceno i za njih, za buduće inženjere, za održavanje pruge”, istakao je ministar, saopštilo je ministarstvo.

Posebno je napomenuo da Srbija posle brze pruge ka severu, kreće u izgradnju brze pruge ka Nišu, koja će nastaviti dalje ka Severnoj Makedoniji, pa i ka Grčkoj, Bugarskoj, Albaniji. U planu je i brza pruga od Beograda preko Zagreba i Ljubljane do Beča i Venecije, obnavlja se pruga Beograd – Bar, grade i obnavljaju regionalne pruge.

“U železnice se do 2015. gotovo ništa nije ulagalo. Danas, država ulaže milijarde u izgradnju i obnovu železnice. Naredne godine biće godine železnice i zato je posebno važno da imamo stručnjake čije će znanje i veštine odgovarati potrebama novog doba. U Kini će moći da steknu iskustvo upravljanja sofisticiranim tehnologijama, koje će sutra preneti i na svoje kolege u Srbiji”, rekao je Vesić.

Ministar je zahvalio kineskoj vladi na pozivu koji je uputila srpskim stručnjacima, dodajući da je to još jedna potvrda istinskog čeličnog prijateljstva između dve zemlje i dvojice lidera, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, koje se ogleda i kroz saradnju u brojnim drugim oblastima.

Prugu Beograd – Budimpešta gradi konzorcijum Kineskih železnica, čija će vlada u septembru organizovati kurs u izgradnji, upravljanju i održavanju brze pruge, na koji su pozvani i srpski stručnjaci. Obuka će obuhvatati tri modula – železnička tehnika i građevinska tehnologija, tehnologija upravljanja železnicom i tehnologija održavanja železnice.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: