Podeli vest

Američki dvostruki špijun koji je radio za Rusiju, Robert Hansen, pronađen je mrtav u zatvoru u Denveru u saveznoj državi Kolorado.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/William Hennessy, Jr. via AP

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Hansen je bio bivši agent FBI-ja, a 1985. godine je počeo da poverljive informacije šalje u Sovjetski Savez.

Na sajtu FBI-ja se navodi da je on ”kompromitovao brojne ljudske izvore, kontraobaveštajne tehnike, istrage, desetine poverljivih dokumenata američke vlade i tehničke operacije od izuzetnog značaja i vrednosti”.

Iako se povremeno sumnjalo u njegove aktivnosti, godinama nije bio uhvaćen.

Nakon što je FBI uhapsio špijuna Oldriha Hejzena Ejmesa 1994. godine i nakon što je utvrđeno da informacije i dalje stižu do Sovjetskog Saveza, u Birou je intezivirana istraga o Hansenu.

On je trebalo da se penzioniše, tako da je FBI brzo reagovao u pokušaju da ga uhvati “na delu”.

”Ono što smo želeli je da dobijemo dovoljno dokaza da ga osudimo, a krajnji cilj je bio da ga uhvatimo na delu”, rekla je bivša zamenica pomoćnika direktora Kontraobaveštajnog odeljenja FBI-ja, Debra Evans Smit.

Hansen je počeo da radi u svojoj novoj kancelariji, u kojoj su bili skrivene kamere i mikrofoni, u sedištu FBI u januaru 2001. godine, nakon čega je uhapšen.

Osuđen je 2002. na doživotni zatvor zbog špijunaže. Britanski javni servis navodi da je Hansen, za vreme dok je slao informacije u Moskvu, primio više od 1,4 miliona dolara u gotovini, dijamantima i novcu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: