Podeli vest

Nemački umetnik Boris Eldagsen odbio je da preuzme prestižnu nagradu, nakon što je priznao da je stvorio pobedničku fotografiju koristeći veštačku inteligenciju (AI).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ROBOT
Foto: Pixabay ilustracija

Eldagsen je rekao da nije prihvatio nagradu za najbolju kreativnu fotografiju, koju je osvojio prošle nedelje na svetskoj nagradi fotografija u organizaciji “Sonija”, preneo je “Gardijan”.

Pobednička slika prikazuje dve žene različitog starosnog doba u crno-beloj boji. Eldagsen, koji je studirao fotografiju i vizuelnu umetnost na Umetničkoj akademiji u Majncu, kao i u Pragu i indijskom Hajderabadu, rekao je da je bio “nevaljao” i da je hteo da vidi da li su takmičenja spremna da prihvate AI, ali je ocenio da nisu.

“Mi iz sveta fotografije treba da imamo otvorenu diskusiju. Diskusiju na temu šta smatramo fotografijom, a šta ne. Da li je opseg fotografije dovoljno širok da dozvoli ulaz AI ili bi to bila greška? Odbijanjem nagrade nadam se da ću ubrzati da dođe do jedne ovakve debate”, naveo je umetnik na svom sajtu.

On je rekao da je istorijski momenat da je prvi put AI dobila nagradu na prestižnom međunarodnom takmičenju dodajući pitanje: “Koliko od vas je znalo ili sumnjalo da je AI stvorila sliku? Nešto tu nije u redu, zar ne?”.

On je kazao da bi nagrada mogla da se dodeli fotografskom festivalu u ukrajinskoj Odesi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: