Podeli vest

Nakon izlivanja nafte na glavnom toku Dunava, koje se dogodilo danas, hitnom zajedničkom akcijom JVP “Vode Vojvodine” i JVP “Srbijavode” započeta je sanacija i sve druge potrebne procedure kako bi se što brže i delotvornije otklonila sva zagađenja, naftna mrlja iz reke i sve štetne posledice.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

reka
Foto: Pixabay

Na teren su odmah nakon inspekcijskog naloga izašle sve nadležne službe, pokrajinska vodna inspekcija, sektor za vanredne situacije, predstavnici JVP “Voda Vojvodine”, sektor za vanredne situacije Bačka Palanke, kao i akreditovana laboratorija Agencije za Zaštitu životne sredine, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Utvrđena je pogodna lokacija na kojoj je moguće postavljanje zaštitne plivajuće brane kako bi se uhvatila naftna mrlja.

Po postavljanju zaštitne plivajuće zavese uhvaćena naftna mrlja se odvaja od vodene faze, skladišti i zbrinjava, precizira se u saopštenju.

Novosadska lučka kapetanija podnela je u ranim prepodnevnim časovima prijavu Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da je na 1287. kilometru Dunava u blizini Čelareva došlo do akcidenta i da se iz broda koji plovi pod bugarskom zastavom izlila tečnost za koju se sumnja da potiče od naftnih derivata, rekao je ranije danas pomoćnik sekretara u tom pokrajinskom telu, Nemanja Ivanović.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da je reč o brodu “Jumbo” registrovanom u Bugarskoj i da se izlilo 35 tona pogonskog goriva.

Vignjević: Oko 35.000 litara pogonske nafte se izlilo jutros oko 01:00 sati

Rukovodilac službe za zaštitu voda “Vode Vojvodine” Jovan Vignjević da se prema izveštaju kapetana broda koji plovi pod bugarskom zastavom u Dunav kod Čelareva izlilo 35 hiljada litara pogonske nafte jutro oko 01:00 časova.

“Mi smo trenutno na tom brodu, to je lokalitet Dunava kod Čelareva. Mi kao “Vode Vojvodine” zajedno sa vodnom inspekcijom, akreditovanim laboratorijama za zaštitu životne sredine, službama policije i sektorom za vanredne situacije smo izašli na teren”, rekao je Vignji

Kako je naglasio, nafta se izlivala po površini Dunava, u njegovom plovnom delu.

“Gradsko zelenilo” NS: Stroga zabrana kupanja zbog izlivanja nafte u Dunavu

Stroga zabrana kupanja uvodi se zbog naftne mrlje koja se pojavila danas zbog izlivanja goriva u Dunavu kod Čelareva iz broda koji je plovio pod bugarskom zastavom, saopštila je danas pomoćnica JKP “Gradsko zelenilo” iz tog grada Jelena Prica.

“Iz bezbednosnih razloga kupanje će biti strogo zabranjeno sve dok nadležne službe ne uklone mrlju i dok nadležni instituti ne saopšte da je voda ispravna za kupanje”, navela je Prica u saopštenju “Gradskog zelenila”.

Dodala je zbog niske temperature vode u Dunavu, kao i visokog vodostaja kupanje na novosadskoj plaži Štrand i do sada nije bilo dozvoljeno.

MZŽS: Izlilo se gorivo kod Čelareva, pratimo situaciju, nema pomora ribe

Kod naselja Čelarevo izlilo se između 25.000-30.000 litara goriva iz broda koji plovi sa bugarskom zastavom koji je usidren, rekli su iz Ministarstva zaštite životne sredine.

“Inspekcija zaštite životne sredine se stavila na raspolaganje svim službama, u pripravnosti je i spremna da reaguje zbog akcidenta koji se dogodio kod”, rekli su iz Ministarstva za Tanjug.

Dodali su da su na teren po saznanju odma izasli nadležna vodna inspekcija i predstavnici “Vodavojvodine”, zajedno sa predstavnikom sektora za vanredne situacije Bačke Palanke koji prate tok mrlje sa gorivom.

“Pomor ribe nije detektovan. Tužilaštvo je naložilo uzorkovanje vode”, rekli su iz Ministarstva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: