Podeli vest

U Srbiji na ukupno 19 univerziteta studira više od 250 hiljada studenata, rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

FOTO TANJUG/ JKP BEOGRADSKI METRO I VOZ/ VANJA DODIG

Ministarka je čestitala Dan studenata i podsetila da se 4. april obeležava kao studentski praznik u znak sećanja na demonstracije koje su, kako je navela, organizovali studenti u Beogradu 1936. godine protiv jačanja fažizma u zemlji.

4. Aprila drug je branio druga i izgubio život

“Tog 4. aprila pre 88 godina ubijen je student Pravnog fakulteta Žarko Marinović, braneći kolegu od napada nožem. U znak sećanja na njegovu tragičnu smrt, 4. april ustanovljen je kao Dan studenata beogradskog Univerziteta”, rekla je Đukić Dejanović.

Naglasila je da su studenti, zahvaljujući svom znanju i obrazovanju, snaga svakog društva.

“U Srbiji na ukupno 19 univerziteta – na devet državnih i 10 privatnih studira više od 250 hiljada studenata, od čega je 226.108 na državnim, a 32.287 na privatnim visokoškolakim ustanovama”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, povećanje broja visokoobrazovanih ljudi i povećanje kvaliteta njihovog obrazovanja predstavlja jedan od strateških ciljeva Srbije.

Dodala je da studenti u Ministarstvu prosvete imaju podršku i da kroz partnerski odnos sa studentskim organizacijama i zajedničko delovanje unapređuju visoko obrazovanje.

Podsetila je da je omogućeno studiranje po dualnom modelu.

“Cilj uvođenja dualnog modela studiranja jeste pružanje mogućnosti studentima da značajno povećaju svoju konkurentnost na tržištu rada i imaju veće šanse za zapošljavanje kod poslodavaca kod kojih su obavili učenje kroz rad”, rekla je ministarka.

Ona je istakla da Srbija i resorno ministarstvo značajnim ulaganjima u infrastrukturu u visokom obrazovanju doprinose pobošljanju kvaliteta visokog obrazovanja.

“Nastavljamo da ulažemo u projekte obnove i izgradnje domova za studente u nameri da uslovi u njima budu što bolji. Takođe, nastavljamo ulaganja i u visokoškolske ustanove. To je jedan od prioriteta i u planu ‘Skok u budućnost Srbija 2027′”, rekla je Đukić Dejanović.

Grdiće se novi studenstki dom sa 1.000 mesta

Podsetila je i da predstoji izgradnja novog objekta za smeštaj studenata u Studentskom gradu sa 1.000 novih mesta.

“Gotov je idejni projekat, radi se na izradi projektno-tehničke dokumentacije, nakon čega se može ući u postupak izbora izvođača”, rekla je ona.

Ministarka je podsetila i na zajednički projekat koji je pokrenut na inicijativu studenata, a to je studentska kartica.

Događaju su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, predsednik Konferencija i akademija visokih škola Branko Savić, predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić i predsednik SKAS-a Vojislav Stojanović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: