Podeli vest

Posle dve godine pandemije i talasa poskupljenja više od jedne trećina Austrijanaca ima finansijske probleme, pokazuje istraživanje Statističkog zavoda Austrije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Beč
Foto: Shutterstock

Jedan deo austrijanaca više nema nikakve rezerve.

Za svakog četvrtog Austrijanaca letovanje nije priuštivo, a svaki sedmi Austrijanac ne može da kupi novi nameštaj, jer bi ga to finansijski preopteretilo.

Ova analiza pokazuje da se stvara sve veći razdor između ljudi sa finansijskim problemima i ostatka stanovništva.

Autor studije Matias Til, za bečki dnevnik “Standard”, kazao je da su pre svega posledice pandemije, to jest visoka stopa nezaposlenosti posle lokdauna, ali i talas poskupljenja, odgovorni za ovaj razvoj.

Trenutno 23,1 odsto stanovništva ne može sebi da priušti odmor, a početkom prošle godine “svega” 12 procenata je kazalo da ne može na odmor.

Takođe 27 odsto tvrdi da je preopterećeno nepredvidivim izdacima u visini od 1.300 evra, i da ih mogu pokriti samo ako pozajme novac ili dogovore plaćanje na rate.

Pre godinu dana “svega” 18 odsto Austrijanaca je navodilo ovakvu situaciju.

Više od jedne trećine ispitanika je navelo da je njihovo domaćinstvo u proteklih 12 meseci suočeno sa gubitkom primanja.

Oko jedna četvrtina tvrdi da je za gubitak prihoda odgovorno poskupljenje.

Poskupljenje vodi ka višim izdacima, a ne manjim primanjima, ali građanima to nije bitno, već vide po svojim novčanicima da imaju manje novca, navodi autor studije.

Međutim, ne postoje samo gubitnici, već 20 odsto Austrijanaca tvrdi da su se primanja njihovog domaćinstva povećala u protekloj godini.

Ali za veliku većinu nije bilo promene.

Inače najveći faktor rizika od siromaštva u Austriji su niski obrazovni nivo, mesto rođenja u inostranstvu, veliki broj dece ili samohrani roditelji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: