Podeli vest

Ako se obistine prognoze o visini snežnog pokrivača u Beogradu biće oboren rekord star 150 godina

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

U Srbiji će danas biti oblačno, hladno i vetrovito sa intenzivnim snegom, uz temperature od -1 do 3, a na severu Vojvodine i u Negotinskoj Krajini do 8 stepeni, uz pad temperature tokom dana.

Najjači intenzitet padavina očekuje se ujutro i pre podne uz značajno stvaranje, odnosno povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 30 centimetara u nižim predelima i do 50 cm na planinama, lokalno i više.

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je za Tanjug da se narednih dana očekuje rekordna količina snega.

On je prognozirao da će visina snežnog prekrivača biti između 10 i 30 centimatara u nižim predelima, a na planinama i do 50 centimetara.

“U Beogradu se očekuje između 10 i 20 centimatara snega, a u višim predelima grada i preko 30, što znači da će biti obarani rekordi i to ne samo u glavnom gradu, nego i širom zemlje, kada je reč o količini snega za ovo doba godine”, naglasio je Sovilj.

Ukoliko se prognoza ostvari to će značiti da je oboren rekord za visinu aprilskog snežnog pokrivača u Beogradu od kada se vrše merenja.

Statistika pokazuje da je poslednji put sneg u aprilu u Beogradu zabeležen 7. aprila 2021. godine, a visina snega bila je 10 centimetara.

Prema rečima Sovilja tog aprila 2021. godine oboren je rekord iz 1997. kada je visina snežnog pokrivača bila sedam centimetara.

“Snežni pokrivač se javlja jednom u 10 godina, s obzirom da ga je bilo pre dve godine, to je dokaz da se vreme ne ponaša po statistici”, rekao je Sovilj za RTS.

Sovilj je istakao  da ovakve količine vlažnog snega nikako nisu uobičajene.

“Zato nam je sada prilika da prognoziramo nešto što se od početka meteo merenja u poslednjih 150 godina nije dogodilo”, poručio je Sovilj.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: