Borovnice, maline itd. – bobičasto voće sadrži mnogo vitamina, minerala i vlakana. Posebno jedno bobičasto voće smatra se pravim vitaminom i lekovitom biljkom za infekcije urinarnog trakta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Ove bobice se često nalaze na izložbama voća u ovoj zemlji od novembra pa nadalje i ne izgledaju previše sirove. U SAD se služe kuvani kao sos za raskošnu večeru za Dan zahvalnosti ili voćnim kolačima daju kiselu, sočnu notu: brusnice.

Jarko crvene bobice su toliko bogate vitaminima, vlaknima i antioksidansima da se lako mogu smatrati superhranom. Brusnice sadrže vitamine C, A i K, kao i kalijum, bakar i natrijum, kao i proantocijanidine (PAC). Ove sekundarne biljne komponente mogu izazvati promenu boje kada se zagreju i za njih se kaže da imaju antioksidativne efekte.

Brusnice takođe sadrže fosfor. Ovaj esencijalni mineral igra važnu ulogu u održavanju zdravih i normalnih kostiju i zuba.

Studije pokazuju: Naročito pomaže protiv infekcija bešike

Brusnice imaju reputaciju da pomažu kod infekcija urinarnog trakta – prvenstveno zbog proantocijanidina koje sadrže. Različite studije potvrđuju da brusnice mogu biti posebno efikasne kod rekurentnih infekcija bešike kod žena i dece, posebno ako se biljka uzima preventivno i redovno.

Foto: Pixabay

Kada je urinarni trakt inficiran, bakterije se naseljavaju u sluzokoži mokraćne bešike, posebno coli ili crevne bakterije. Ove bakterije imaju fimbrije, vrstu fine dlake koja im omogućava da se prianjaju na sluzokožu. Specijalni proantocijanidini u brusnici sprečavaju da se bakterije svojim fimbrijama zalepe za sluzokožu. Ispiraju se kada urinirate. Pored toga, diuretički efekat brusnice podržava ovaj proces.

Obolele osobe treba da piju oko pola litra soka dnevno. Razblaženi sok koji se često nudi u prodavnicama nije dovoljan za postizanje željenog efekta. Za one kojima je čist sok previše gorak, kapsule su takođe opcija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: