Podeli vest

Crnogorska vlada u tehničkom mandatu utvrdila je danas Predlog zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom, koji je, kako je saopšteno, potpuno usaglašen sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

CRNA GORA PARLAMENT
Foto: Shutterstock

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da je, nakon dužeg vremena, dobijeno mišljenje Evropske komisije i da je ocenjeno da je taj akt u potpunosti usaglašen sa tekovinama EU.

Ministar je rekao da je posebna pažnja u Zakonu posvećena imovinskoj koristi koja stečena delatnošću kriminalnih organizacija.

“Propisano je da se od učinioca krivičnog dela može oduzeti imovina ako je stečena kriminalnom delatnošću, a njena ukupno procenjena vrednost iznosi najmanje 50.000 evra, ako je potvrđena optužnica za krivična dela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT)”, rekao je Kovač.

Procenjena vrednost manja od 50.000 evra, imovinska korist će biti oduzeta ako je počinilac pravosnažno osuđen za krivično delo propisano Krivičnim zakonikom, rekao je ministar.

On je kazao da je precizirano u pogledu vremenske odrednice da se od učinioca može oduzeti imovina stečena kriminalnom delatnošću u periodu deset godina pre i/ili posle izvršenja krivičnog dela.

Zakon je, rekao je, snažan korak napred u targetiranju nezakonite imovinske koristi.

“Crna Gora mora da započne snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i do sada smo slali snažne poruke u tom pravcu”, naveo je Kovač.

Premijer tehničke vlade Dritan Abazović je rekao da smatra da je Ministarstvo pravde pripremilo dobro zakonsko rešenje i da bi taj akt trebalo da bude razmatran na posebnoj sedniia Skupštine.

“Ovo zakonsko rešenje to zaslužuje i građani treba da znaju kako državni službenik može da sa šest miliona evra garantuje svoju kauciju”, naveo je Abazović, preneo je portal RTCG.

On je kazao da usvajanjem Zakona završavaju još jednu obavezu koju su na početku mandata obećali građanima, dodajući da očekuje da će to zakonsko rešenje podržati svi poslanici crnogorskog parlamenta.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović smatra da bi taj predlog zakona trebalo da se nađe na dnevnom redu sednice Skupštine koja je zakazana za 27. decembar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: