Podeli vest

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Odluku o osnivanju privrednog društva „Bio4” DOO Beograd, koji predstavlja platformu koja će okupljati istraživače, profesore i eksperte iz različitih oblasti prirodnih nauka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vlada
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

„Bio4 kampus“ obuhvatiće šest fakulteta, devet naučno-istraživačkih i razvojnih instituta i naučno-tehnološki park kao podršku razvoju startap ekosistema, kao i kompanije iz biofarm oblasti, saopšteno je iz Vlade.

Planirano je da ovakav ekosistem predstavlja jedinstveni centar u širem regionu po multidisciplinarnosti koji će privući i istraživače iz drugih oblasti, kao na primer mašinstva, ekonomije, filozofije, sociologije i drugo.

Kampus će biti prilika za domaće istraživače, ali i za povratak naših stručnjaka iz dijaspore.

Ovakvo okruženje ima za cilj i da delimično spreči odlazak stručnjaka iz zemlje, kao i da privuče istraživače iz celog sveta. Dugoročno, ovako kreiran ekosistem, kroz razvoj domaćih inovacija, treba značajno da doprinese ekonomiji Srbije kroz otvaranje startap kompanija, inovacija, zapošljavanja ljudi iz akademije u privatnom sektoru i privlačenje kapitala za potrebe razvoja društva baziranog na znanju.

Na sednici je usvojena i Uredba o postupku pripreme nacrta plana razvoja Republike Srbije, koja propisuje uspostavljanje institucionalnog okvira i organizacione strukture koju čine: upravljačko telo, stručna grupa i posebne stručne grupe.

U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, članovi Vlade usvojili su Uredbu o izmeni uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, koja će važiti do 31. jula ove godine.

Na sednici je usvojena i Uredba o proglašenju predela izuzetnih odlika „Planine Cer” na kojoj je zabeleženo 413 biljnih taksona, od kojih 131 vrsta imaju nacionalni i međunarodni značaj, 29 vrsta drveća, od čega je 12 sa spiska reliktnih, endemičnih, retkih i ugroženih, sedam vrsta vodozemaca, od kojih je šest vrsta strogo zaštićeno i osam vrsta gmizavaca od kojih su četiri vrste strogo zaštićene na osnovu nacionalnog zakonodavstva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: