Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog budžeta za 2024. godinu, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

U Ministarstvu finansija očekuju da Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu bude usvojen do kraja meseca i u Narodnoj Skupštini.

Predlog budžeta predviđa stopu privrednog rasta u 2024. godini od 3,5 odsto.

“Ovaj nacrt predviđa dalji rast i razvoj Republike Srbije, sa posebnim akcentom na poboljšanju životnog standarda građana Srbije, kroz dalja povećanja penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade. Predloženim budžetom nastavlja se i politika poreskog rasterećenja zarada, ogromnih ulaganja u kapitalne projekte, rekordnih izdvajanja za retke bolesti, značajnih izdvajanja za poljoprivredu”, objavio je ranije danas ministar finansija Siniša Mali na instagramu.

Ukupni prihodi i primanja predviđeni predlogom budžeta za 2024. godinu iznose 2.040,9 milijarde dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto, više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu.

Predviđen je fiskalni deficit budžeta Republike od 197 milijardi dinara, što je 2,2 odsto BDP i što je niže od planiranog deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP, naveo je ministar finansija.

Projektovana stopa privrednog rasta za 2024. godinu, prema proceni Ministarstva finansija, iznosi 3,5 odsto, a javni dug sektora države projektovan je na 51,7 odsto BDP u 2024. godini, što je daleko ispod 60 odsto koliko je dozvoljeno sporazumom iz Mastrihta.

“Takođe, srednjoročni fiskalni okvir predviđa postepeno smanjenje deficita sektora države na nivo od 1,5 odsto BDP u 2026. godine i pad učešća javnog duga na 50 odsto BDP. Predvidjeno je i da, počev od 1. januara 2024. godine, penzije u Srbiji budu veće za 14,8 odsto, plate u javnom sektoru za 10 odsto, a minimalna zarada za 17,8 odsto. Takođe, kako se teret povećanja minimalne zarade ne bi u potpunosti preneo na poslodavce, od 1. januara 2024. godine planirano je povećanje neoporezivog dela bruto zarade za 15,1 odsto, sa 21.712 na 25.000 dinara”, naglasio je Mali.

Kaže da je predlogom budžeta za kapitalne investicije izdvojeno 467,5 milijardi dinara, u odnosu na 452,3 koliko je bilo predviđeno rebalansom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: