Podeli vest

Niski vodostaji su u Srbiji karakteristični od jula do početkom septembra i mi se za tu pojavu pripremamo od juna, navodi hidrolog Dejan Vladiković.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

reka
Foto: Pixabay

Vodostaji reka u Srbiji su na jako niskom nivou, blizu biološkog minimuma i takva situacija će potrajati do septembra, izjavio je danas hidrolog Dejan Vladiković.

Vladiković je u izjavi za Tanjug objasnio da su 140 mernih stanica u Srbiji domeni podeljeni na pet nivoa – niski, srednje niski, srednji, srednje visoki i visoki, i da niski i srednje niski nivoi dominiraju na rekama.

“U ovom trenutku, najniži vodostaji su na Velikoj Moravi, Južnoj i Zapadnoj Moravi, na celom slivu reke Save. Što se tiče Dunava, tu je za nijansu povoljnija situacija jer smo imali manji porast tako da je tu srednje niski nivo, kao i na Tisi”, navodi Vladiković i dodaje da to znači da vodostaji u rangu najnižih nivoa vodostaja koji su na našim rekama zabeleženi.

Vladiković kaže da je jako mala verovatnoća da vodostaji budu još niži, jer sada su na nekoj granci na kojoj se izdaju hidrološka upozorenja i alarmi.

“To znači da je to na granici tečenja i da se količina kiseonika u rekama lagano smanjuje što ima uticaja i na živi svet na rekama”, naveo je.

Na osnovu prognoza, kaže Vladiković, takva situacija će se nastaviti do kraja avgusta jer ćemo imati deficit padavina.

“Biće retkih pojava sa olujnim karakterom koje ne mogu da pomognu da se vodni bilans popravi. Mi očekujemo da će slična situacija trajati do početka septembra”, navodi hidrolog.

On naglašava da to nije neubičajena pojava, te da se, zbog klimatskih promena, sada se češće pojavljuju visoke i niske vode sa velikim efektima.

“Niski vodostaji su u Srbiji karakteristični od jula do početkom septembra i mi se za tu pojavu pripremamo od juna”, navodi Vladiković i dodaje da je slična situacija bila 2003., 2011. i 2012. kada smo imali apsolutno minimalne vodostaje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: