U saopštenju se ističe da liste čekanja, o kojima neki mediji pišu, nisu zaobišle nijednu zdravstvenu ustanovu u našoj zemlji ni u svetu, pa ni VMA.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vma
Foto: Shutterstock

Uprava za vojno zdravstvo i Vojnomedicinska akademija (VMA), oglasile su se danas zajedničkim saopštenjem povodom, kako navode, niza izmišljotina koje su o radu VMA izneli pojedini mediji i ocenile da lekari i medicinsko osoblje VMA, koji se stalno bore za zdravlje pacijenata, nisu zaslužili omalovažavanja kojima su izloženi.

U saopštenju, koje su potpisali načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Radivoje Anđelković i načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, navodi se da bi autorima tvrdnji da je vojska nekada uživala poverenje u narodu a da je odavno “otišla niz vodu”, te da je tako i sa VMA, najbolje bilo da to provere u samom narodu.

“Otkrili bi da je Vojska Srbije i danas institucija koja uživa najveće poverenje naroda, a poverenje pacijenata u VMA bi ih porazilo u njihovim izmišljotinama”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da liste čekanja, o kojima neki mediji pišu, nisu zaobišle nijednu zdravstvenu ustanovu u našoj zemlji ni u svetu, pa ni VMA, koja je pre svega namenjena lečenju vojnih osiguranika.

Njih je samo u Beogradu više od 30.000, navodi se u saopštenju i dodaje da osim što uspeva da zbrine sve vojne osiguranike, VMA leči i veliki broj civilnih osiguranika.

“Međutim, normalno je da zbog ogromnog pritiska za zbrinjavanje najtežih bolesnika prioriteti u lečenju u ustanovi kakva je VMA svakako ne mogu biti opšti internistički ambulantni pregledi, pa se liste čekanja za osnovne preglede i prave upravo zbog toga. I to ne samo na VMA, već i u ostalim zdravstvenim ustanovama”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da prioritet u lečenju na VMA imaju hitni slučajevi, traumatske povrede, vrhunska hirurgija, poput transplantacije, ali i maligna oboljenja.

Ukazujući koliko su zlonamerni navodi da se na VMA ne leče civilni osiguranici, iz Uprave za vojno zdravstvo i sa VMA između ostalog ističcu da su prošle godine na VMA osim 200.018 vojnih, pregledana 180.362 civilna osiguranika, da je bolnički lečeno 5.812 vojnih i 18.927 civilnih osiguranika.

Takođe i da se u Centar za hitnu pomoć VMA, sredom ali i drugim danima, upućuju najteži pacijenti koje ne mogu ili ne žele da budu zbrinuti u civilnim zdravstvenim ustanovama.

Tako je u prvih šest meseci 2022. u ovom centru pregledano 25.921 pacijent i to 6.709 vojnih i 19.212 civilnih osiguranika.

Navodi se i da je VMA bila i ostala rasadnik najboljih stručnjaka iz svojih oblasti, da i pored toga što ni nju nije zaobišao odliv medicinskog kadra, VMA i dalje čine vrhunski stručnjaci, te da će se nastavitu sa ulaganjem i u funkcionisanje i razvoj Vojnomedicinske akademije, koja će ostati vojna bolnica.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: