Podeli vest

Ljudsko telo se uglavnom sastoji od vode. Dakle, logično je da je adekvatan unos vode dobar za nas. Tačne prednosti otkrivamo vam iz prve ruke.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Dakle, da li eliksir lepote zapravo dolazi jeftin i svež svakog dana iz dobre stare slavine kod kuće? Delimično, da. Na kraju krajeva, ljudsko telo se sastoji od oko 60 odsto vode. Voda je potrebna za sve hemijske reakcije u telu. Radi se o transportu hranljivih materija ili metaboličkih krajnjih proizvoda , ali i o zdravlju ćelija.

Koliko je vode premalo ili previše?

Koliko zapravo treba da popijete vode dnevno? Stručnjaci preporučuju oko 30 do 40 ml po kilogramu telesne težine. Ovo se odnosi na odrasle osobe . A tamo gde je premalo, tu je naravno i previše – ali je za “trovanje” vodom potrebna izuzetno velika količina. A ako puno vežbate , očigledno morate da pijete više. Dakle, kao i za sve u životu, ne postoji formula koja odgovara svima. Samo smernice.

Uzgred, tečnost ne dolazi samo u obliku vode . Sokovi, nezaslađeni čajevi, pa čak i kafa (za obične osobe koje piju kafu) smatraju se tečnostima. Povrće i voće takođe sadrže vodu. Opšti savet: Bolje je koristiti pića bez šećera ili veštačkih zaslađivača. Ne možete pogrešiti sa ovim.

Voda deluje na mikroskopskom nivou, ali ima i spoljašnje dejstvo.

Voila – naše najveće prednosti za površnu lepotu (sjajite iznutra, zar ne?):

1. Voda je dobra za kožu

Većina sportista amatera sada je shvatila da je plivanje dobra stvar. Ako pustite da hladna voda radi svoju magiju iznutra, tim bolje. Jer: Dovoljan unos tečnosti čini uslugu vašoj koži. Ten izgleda ružičastiji, dobro hidratizovana koža deluje svežije . Nekako opušteno i jednostavno rečeno, koža je postavljena iznutra. Dehidrirani ljudi često izgledaju malo bledi na licu.

Foto: Pexels

2. Stomak može postati ravniji

Naravno, voda nije lek za dijetu, to je jasno. Ali adekvatan unos tečnosti pozitivno utiče na metabolizam i stimuliše varenje . Manje zatvor, manje naduvan stomak . Zvuči logično.

3. Povećanje motivacije

Ne radi se o tome da slavimo svaki gutljaj kao “Vuhuuu”, ali pospešuje da budemo srećniji. Mnogo je lakše. Pomalo liči na automobil: Ako je baterija u električnom automobilu prazna ili nema benzina u rezervoaru, motor počinje da muca. Isto je (previše pojednostavljeno) sa ljudima: ako nam nedostaje tečnosti da bismo održali motor tela da radi, osećamo se umorno i slabo i trebalo bi da dopunimo zalihe vode. Točenje goriva, da tako kažem.

Foto: Pexels

4. Dehidracija nas lako čini glupljim

Mnogo toga se dešava i u mozgu . Pošto sada znamo da se hemijske reakcije oslanjaju na injekciju H 2 O, očigledno je: da mislimo da nam treba – voda. Očigledno, čak i blaga dehidracija može narušiti funkciju mozga, što može uticati na vašu sposobnost koncentracije, pamćenje i naravno opšte raspoloženje. Zato dajte ljutim ljudima čašu vode . Malo je verovatno da ćete prouzrokovati štetu.

5. Da li sam još uvek žedan ili stvarno gladan?

Opštu preporuku za ishranu da popijete čašu vode pre jela kako bi vam stomak bio pun treba konzumirati sa oprezom! Iako telo može duže da preživi bez hrane nego bez tečnosti, zamena hrane vodom nije dobra ideja. Ali u čemu se, čini se, stručnjaci slažu? Da često brkamo glad sa žeđu. Dakle, ako obratite pažnju na unos tečnosti, možda ćete moći da sprečite jednu ili dve žudnje .


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ:

ZA KOSTIĆA ZAVRŠEN EURO

Srpski fudbalski reprezentativac Filip Kostić zbog povrede kolena neće igrati u preostalom delu Evropskog prvenstva…