Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa direktorom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Asadom Alamom o aktuelnim ekonomskim pitanjima, a u razgovoru je ocenjeno da Srbija ima dobre ekonomske performanse kao i da nema problema u 14 projekata u kojima učestvuje ova međunarodna finansijska institucija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Asad Alam je istakao da Svetska banka želi da nastavi sa podrškom Srbiji.
“Srbija je uzor kako možemo na sličan način da podržimo i druge zemlje kojima je to potrebno“, rekao je on.


Mali je naveo da je za Srbiju od izuzetne važnosti podrška Svetske banke, kao i MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih međunarodnih institucija.
“Srbiji je važna stabilnost koju takva podrška pruža, a kredibilitet smo izgradili time što smo svako obećanje ispunili“, rekao je Mali, saopštilo je resorno ministarstvo.


On je istakao da u teškim godinama Srbija pronalazi izvore rasta što je važno za kontinuitet ekonomskih rezultata kome se teži te da će u narednim godinama prioritet biti obrazovanje i inovacije budući da se, kako je rekao, ulaganje u ljude uvek isplati.
Mali je predstavio šta je Srbija do sada postigla i podsetio da će 2027. godine biti domaćin međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo koja će, prema njegovim rečima, biti “kišobran“ i nosilac daljeg rasta, ulaganja i razvoja.


On je istakao da je Srbija prošle godine ostvarila rast BDP-a od 2,5 odsto i dostigla 69 milijardi evra uz rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra, rekordno nisku nezaposlenost od devet odsto, rekordno visoku zaposlenost od 50,7 odsto i 2,367 miliona zaposlenih građana.
“Trudimo se da pronađemo izvore rasta. Na Ekspu ćemo se predstaviti najbolje moguće, optimistični smo“, rekao je Mali i dodao da je Srbija likvidna, ali da u nestabilnim vremenima i treba insistirati na visokoj likvidnosti, jer to daje sigurnost.


Uz to, kako je rekao Mali, Srbija radi na izgradnji infrastrukture, auto-puteva i brzih saobraćajnica, sistema za prečišćavanje vode, na zelenoj agendi, ali i povećanju nataliteta merama koje podstiču rađanje dece, te ulaže konstantne napore u podizanje standarda građana rastom plata i penzija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…