Hrvatska se danima bori sa visokim vodostajima reka i poplavama, kroz Karlovac je danas prošao veliki vodeni talas, a vodostaj Korane je dosegao rekordni nivo od 852 centimetra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

korana
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MLADEN VOLARIĆ

Zaustavljen je rast Une u Hrvatskoj Kostajnici nakon što je u sredu poplavljen centar grada.

Reka Zrmanja u Obrovcu se povlači nakon što je u ponedeljak ujutro vodostaj dostigao istorijska 302 centimetra, što je čak 39 cm iznad dosad najvišeg vodostaja Zrmanje izmerenog u tom gradu.

Na području Osječko-baranjske županije preduzete su sve potrebne mere odbrane od poplava koja su u nadležnosti Hrvatskih voda i županijskog Štaba civilne zaštite i ne očekuje se ozbiljniji vodeni talas, saopšteno je danas.

Dok se voda polako povlači iz Gračaca gde na snagu stupaju isušivači i dezinfekcija, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je analizu koja pojašnjava zašto je baš poplavom pogođen Gračac.

Kažu da je prvih 17 dana maja u Gračacu je zabeleženo ukupno 500,3 mm padavina, što je gotovo četiri puta veća (3,9) količina od prosečne mesečne količine padavina za maj (128,5 mm; period 1981. – 2010.), a 1,5 puta veća od dosadašnjeg mesečnog maksimuma za maj 2016. (329,5 mm), prenosi hrvatski portal Danas.

Prosečno godišnje na području Gračaca najviše padavina padne u jesen i zimu, posebno u novembru i decembru.

U Gračacu je u ponedeljak, 15. maja ujutru izmereno je 256,4 mm što je najveća dnevna količina kiše izmerena ikada u ovom gradu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: