Podeli vest

Volas je jedan od retkih ministara čija popularnost raste, u jeku političkih previranja u Velikoj Britaniji, a bio je jedan od favorita kladionica za mesto novog britanskog premijera.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

britanija
Foto: Shutterstock

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je danas da se neće kandidovati za novog premijera, nakon ostavke Elizabet Tras, i da naginje ka tome da podrži bivšeg premijera Borisa Džonsona. Dodaje da namerava da se zadrži na mestu ministra odbrane.

„Osećam da najveći doprinos mogu pružiti u sektoru bezbednosti, tako što ću biti ministar odbrane“, rekao je Volas novinarima, preneo je Rojters.

Volas je istajao da će podržati onog kandidata koji pokazuje posvećenost nacionalnoj i ekonomskoj bezbednosti.

„U ovom trenutku naginjem ka Borisu Džonsonu”, rekao je odgovarajući na pitanja novinara o tome koga bi podržao.

Volas je jedan od retkih ministara čija popularnost raste, u jeku političkih previranja u Velikoj Britaniji, a bio je jedan od favorita kladionica za mesto novog britanskog premijera.

Nekoliko britanskih poslanika, uključujući Džonsona, pokušaće da prikupe podršku u kratkom roku sa ciljem da se pronađe zamena odlazećoj premijerki Elizabet Tras.

Ona je podnela ostavku u četvrtak posle 45 dana na funkciji, priznajući da nije mogla da ispuni ekonomske planove o smanjenju poreza.

Kako prenosi AP, Konzervativna stranka će održati ubrzanu trku da nađe njenog zamenika, novog lidera partije, koji će ujedno biti i premijer Velike Britanije kroz nedelju dana.

Bivši ministar finansija Riši Sunak i lider donjeg doma parlamenta Peni Mordont su među favoriti da zamene Tras, zajedno sa DŽonsonom, koji je bio prinuđen da podnese ostavku nakon niza skandala koji su potresali britansku vladu u njegovom mandatu.

DŽonson, koji je postao poslanik nakon odlaska sa premijerske funkcije, nije još rekao da li će ući u trku za lidera stranke, ali njegovi saradnici u parlamentu rade da mu obezbede podršku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: