Podeli vest

Nedostatak poluprovodnika i drugih komponenti smanjio je proizvodnju i prodaju, a Volvo se suočava sa ozbiljnim problemima

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

volvo
Foto: Pixabay

Julska prodaja grupe Volvo automobili pala je za 21,5 odsto u odnosu na isti mesec 2021. jer su problemi u lancu snabdevanja nastavili da pritiskaju proizvodnju, ali bi mogla da se vrati na raniji nivo u narednim mesecima, saopštio je švedski proizvođač vozia.

Nedostatak poluprovodnika i drugih komponenti smanjio je proizvodnju i prodaju automobilske industrije u poslednjim kvartalima, ali je Volvo prošlog meseca saopštio da beleži „izrazito poboljšanje“ stabilizacije svog lanca snabdevanja, prenosi Rojters.

„Pod uslovom da se normalizacija nastavi, kompanija očekuje da će proizvodnja progresivno rasti u narednim mesecima. Usled ovog očekivanog poboljšanja, kompanija predviđa da će maloprodaja biti ista ili nešto niža u celoj 2022. godini u odnosu na obim u 2021“, navodi se u saopštenju Volvo automobila.

Potpuno električni automobili imali su udeo od samo 3,5 posto u julskoj prodaji kompanije sa sedištem u Geteborgu, koja planira da do sredine ove decenije 50 posto njene prodaje čine potpuno električni automobili.

„Za celu 2022. godinu ostaje cilj da imamo dvocifreni udeo potpuno električnih automobila u prodaji“, dodali su iz Volva, koji je u većinskom vlasništvu kineskog Gili holdinga.

Prodaja kompanije u Kini porasla je u julu za 6,4 procenta, dok je u Sjedinjenim Državama pala za 40,7 posto, a u Evropi za 29,1 odsto.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: