Podeli vest

Kalifornijska kompanija za razvoj veštačke inteligencije Open AI saopštila je da će povući jedan od pet glasova koji koristi audio verzija njenog AI modela Čet Dži-Pi-Ti (ChatGPT) nakon što su korisnici prijavili da isuviše liči na glas holivudske glumice Skarlet Johanson.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO: Shutterstock.com/lev radin/Tanjug

Open AI je na svom blogu istakla da glas Skaj (Sky) potiče od druge anonimne glumice i da nije izabran da bude “imitacija” glasa Skarlet Johanson, prenosi Blumberg.

Kako navodi kompanija, glasovni režim je jedna od najomiljenijih funkcija modela veštačke inteleigencije Čet Dži-Pi-Ti, a firma je kroz pažljiv petomesečni proces selekcije odabrala glasove glumaca koji su nazvani Briz (Breeze), Kov (Cove), Ember (Ember), Džuniper (Juniper) i Skaj (Sky). Blumberg podseća na holivudski film “Ona” (Her) iz 2013. godine o čoveku koji se zaljubljuje u sistem veštačke inteligencije gde se u jednoj od glavnih uloga pojavljuje Skarlet Johanson, tačnije njen glas.

Radnja filma se odigrava u 2025. godini.

Skarlet Johanson traži od Open AI da objasni kako je stvorila glas Skaj

Holivudska glumica Skarlet Johanson zatražila je od kompanije za razvoj veštačke inteligencije Open AI da detaljno objasni kako je nastao glas Skaj (Sky) koji koristi nova audio verzija njenog AI modela Čet Dži-Pi-Ti-4o (ChatGPT-4o) pošto on isuviše podseća na glas slavne glumice.

“Prošlog septembra sam dobila ponudu od izvršnog direktora Open AI Sema Altmana koji je želeo da upotrebi moj glas za AI model Čet Dži-Pi-Ti-4o . Posle dugog razmatranja i iz ličnih razloga, odbila sam ponudu”, tvrdi Johanson.

Ona navodi da je Altman kontaktirao njenog agenta dva dana pre nego što je objavljena demo verzija Čet Dži-Pi-Ti-4o, tražeći da Johanson “još jednom razmisli” o ponudi, ali da je novi AI model objavljen pre nego što su uspeli da se povežu.

“Kada sam čula objavljenu demo verziju, bila sam šokirana i ljuta. Nisam mogla da poverujem da će Altman iskoristiti glas koji toliko jezivo liči na moj vlastiti glas da čak moji najbiliži prijatelji ili novinske kuće nisu mogli da prepoznaju razliku”.

Prema njenim rečima, Altman je u svojoj tadašnjoj objavi na mreži Iks (Tviter) čak aludirao na to da je sličnost glasova namerna, pošto je napisao samo reč “her”.

Holivudski film “Ona” (Her) iz 2013. godine se bavi čovekom koji se zaljubljuje u sistem veštačke inteligencije gde se u jednoj od glavnih uloga pojavljuje Skarlet Johanson, tačnije njen glas.

Open AI je prethodno saopštila da će povući glas Skaj i na svom blogu istakla da on nije izabran da bude “imitacija” glasa Skarlet Johanson.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ