Podeli vest

Vozači u našoj zemlji se pripremaju za zamenu letnjih guma zimskim pneumaticima jer je obaveza da na automobilima, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, imaju sve četiri zimske gume od 1. novembra do 1. aprila.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gume
Foto: Pixabay

Iz Auto-moto saveza Srbije apeluju na vozače da iskoriste trenutne povoljne vremenske uslove za pripremu vozila za vožnju po snegu, ledu ili poledici. “Bližimo se početku zimske sezone.

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja od 1. novembra do 1. aprila u obavezi smo da imamo sva četiri zimska pneumatika na našem automobilu, ne samo na pogonskim točkovima nego sva četiri zimska pneumatika ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Šara na gumama mora biti minimum četiti milimetara”, rekla je za Tanjug Nevena Damjanović iz Auto-moto saveza Srbije. Pored standardne dodatne opreme za vozilo, što podrazumeva i rezervni točak i sajlu za vuču, prsluk, trougao, komplet prve pomoći svakako je tu i dodatna oprema koja podrazumeva lance i druge uređaje za povećanje trakcije, rekla je Damjanović.

Naglasila je da se vozačima preporučuje da iako nema snega ipak imaju zimske pneumatike s ozbirom da će temperature biti niže. “Treba iskoristiti ovo lepo vreme da pripremimo vozilo i za zimske i za jesenje uslove i prekontrolisati vozilo – proveriti stanje akomulatora, stanje grejača, motora, brisača i svih dodatnih uređaja”, rekla je Damjanović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: