Podeli vest

Cena srebra u proteklih 25 godina stalno raste i za 25 godina skočila je za čak 575 odsto, a analitičari procenjuju da će ovaj plemeniti metal biti sve atraktivniji za ulaganje i da će to što je srebro sve rasprostranjenije u industrijskoj proizvodnji dodatno podići tražnju za njim.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Canva

Ekonomski analitičar i poslovni savetnik Zoran Pavlović je istakao da je srebro sve značajnije u industrijskoj poizvodnji, da se koristi u mnoštvu modernih proizvoda te da gotovo svi električni proizvodi, poput pametnih telefona ili kompjutera, sadrže srebro.

Dodao je da se može očekivati dalji rast cene srebra u narednim godinama, u skladu sa sve većom potrebom savremenih tehnologija za ovom sirovinom i da solarni paneli, baterije električnih automobila i mnogi drugi proizvodi u tzv. “zelenoj revoluciji” sadrže ovaj plemeniti metal.

U poslednje vreme jača tražnja za srebrom jer je sve atraktivnije investitorima, kaže Georgi Hristov iz “Tavex Zlato & Srebro Srbija”.

“Tražnja za srebrom prvo je industrijska, jer se oko 50 odsto srebra koristi u industrijske svrhe, dok se preostalih, po 25 procenata srebra, koristi u investicione svrhe i za nakit”, rekao je on, navodi se u saopštenju.

Hristov je naveo da je do sada, prema procenama više od 1,74 miliona tona srebra izvađeno iz zemlje i da je u rezervama, tj. u mineralnim nalazištima, ostalo oko 560.000 tona srebra.

“To znači da bi trenutnim tempom rudarenja čovečanstvo iskopalo sve rezerve srebra za samo 20 godina. Ali, ovo bi podrazumevalo da ne nađemo nova nalazišta i da se nastavi istim tempom. Svakako, ova oskudnost, iako je manja nego oskudnost zlata, takođe jako bitan faktor u trenutnoj, a i u budućoj ceni srebra”, smatra on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: