Podeli vest

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da Vojska Srbije (VS) nikada nije ušla na teritoriju KiM i da će to učiniti, ukoliko dobije takvu naredbu od predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS i ispunuti sve svoje zadatke efikasno i uspešno, ali i da bi u takvom slučaju prvo bio obavešten KFOR. 

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Na konferenciji za novinare sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićom u Domu VS, Vučević je rekao da Republika Srbija do sada nije morala da donosi takvu odluku, a da će u budućnosti činiti sve da se takva odluka ne donese.

Ministar je podsetio javnost da su Srbija i njeno državno rukovodstvo godinama unazad, a naročito od dolaska na vlast premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija, upozoravali međunarodnu i domaću javnost na kontirunirani pritisak i progon srpskog naroda na KiM.

Vučević je istakao da Srbija smatra da KFOR treba da ima što značajniju ulogu na KiM, a posebno tamo gde žive Srbi i tome se, ističe,  nikada nismo protivili kao ni Srbi na KiM.

Netačne tvrdnje Prištine da je Srbija naoružavala i obučavala Srbe na KiM

Ministar je odbacio optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Kao dokaz Kurtiju služi ili koristi navodno zaplenjeno naoružanje i vojna oprema koju su prikazali prethodnih dana, ukazujući da je to naoružanje i vojna oprema proizvedena u Srbiji, odnosno u našoj namenskoj industriji”, naveo je Vučević na konferenciji za novinare.

On je prikazao nekoliko fotografija na kojima tzv. kosovska policija nosi oružje koje je proizvedeno u Srbiji i upitao prištinske vlasti da li je po toj logici naša zemlja naoružavala i obučavala i kosovsku policiju.

“Pitam Kurtija i njegovog saizvršioca, šta će sa tim što kosovska policija koristi naše naoružanje. Naše puške koriste njihove specijalne jedinice. Na fotografijama su njihovi specijalci sa puškama koji su proizvedeni u Srbiji, njih sigurno nismo naoružavali. Otkud Albancima srpsko oružje”, naveo je Vučević.

Radoičić nije učestvovao u vežbama na Pasuljanskim livadama

Vučević je istakao da potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je dao ostavku na tu funkciju, nije učestvovao u vojnim vežbama na Pasuljanskim livadama i da to što neko pušta snimke sa nejasne lokacije i sa neidentifikovanim licima ne znači apsolutno ništa. 

“Vrlo bitna stvar, Milan Radoičić nije učestvovao na vojnim vežbama na Pasuljanskim livadama. Tačka. To što neko pušta termovizijske snimke sa nejasne lokacije sa potpuno neidentifikovanim ljudima i licima ništa apsolutno ne mora da znači”, rekao je ministar na konferenciji za novinare. 

Dodao je da je jutros video neke, kako je rekao, navodne vežbe sa vozilima “hamer” sa Pasuljanskih livada. 

“A da vam kažem VS, kao i ove njihove paratrupe na Kosovu, imaju hamere. I mi i oni. I naši ‘hameri’ su naoružani sa mitraljezom 12,7 milimetara za koji svi, koji se razumeju u naoružanje i vojnu opremu, znaju da ne postoji manevarska municija i nije moguće vršiti takve vežbe koje su prikazane na tom snimku. A kao što možete da vidite na tom snimku, koji je albanska strana pušta u medije, pešadiju oko tog vozila koje dejstvuje, u takvim okolnostima se koristi, odnosno puca, manevarskom municijom”, izložio je Vučević. 

Mojsilović: Nije bilo pojačane borbene gotovosti VS, samo pojačano prisustvo

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović, povodom saopštenja iz Vašingtona i Brisela na navodno prekomerno angažovanje VS u zahvatu administrativne linije, rekao je danas da nije bilo pojačane borbene gotovosti VS, već samo pojačano prisustvo.

“U navedenom saopštenju izražen je visok nivo zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije, koje je angažovano u zahvatu administrativne linije i na pravcima koji izvode sa teritorije KiM u centralni deo Republike Srbije. Želim da vas obavestim da u skladu sa naređenjima Vrhovnog komandanta nije bilo podizanja pune borbene gotovosti VS, već isključivo pojačano prisustvo i angažovanje jedinica u Kopenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administartivne linije”, rekao je Mojsilović.

Načelnik Generalštaba je to izjavio na konferenciji za medije u Domu vojske, zajedno sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem, koju su organizovali sa ciljem demantovanja tvrdnji i optužbi na račun Srbije iz Prištine. Mojsilović je kazao da je nakon izbijanja bezbednosne krize, Vojska Srbije podigla prisustvo u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB).

“Već 25. septembra, 8.350 je bila brojna veličina angažovanih pripadnika, ne samo za obezbeđivanje administrativne linije u KZB, već i u sastavima jedinica koje su razmeštene blizu administrativne linije. Iz vojničkog ugla smatram da su svi komentari na brojnu veličinu angažovanih snaga VS u poslednjih 10 dana totalno nepotrebni”, rekao je Mojsilović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: