Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević potpisao je danas sa predsednikom Matice Srpske Draganom Stanićem protokol o saradnji između Ministarstva odbrane i Matice srpske.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto Tanjug/NENAD MIHAJLOVIĆ (STF)

Protokol je potpisan u prostorijama Matice srpske u Novom Sadu, a ministar Vučević je istakao da Ministarstvo odbrane ima više sektora, a ne samo vojsku.

“Nije nam trebalo mnogo da se dogovorimo sve ono što ćemo zajedno raditi. Protokol je osnova za dalji rad. Razmenili smo ideje i konkretizovali šta treba zajedno da učinimo.

Uvek je dobra prilika da se priča i šta je ono što se radi u državi, možda to Matica srpska bolje razume i eto prilike da čuje iz prve ruke zašto neke odluke donosimo, zašto nam je potrebno strpljenje i zašto radimo na jačanju vojnih kapaciteta naše države”, kazao je Vučević.

On je podsetio da Ministarstvo odbrane ima i jedan od najimpozantnijih arhiva u celoj državi, Vojni arhiv, kao i Vojnogeografski institut koji je, kada je reč o topografiji, institucija od nacionalnog značaja.

“Sve to može da bude od koristi Matici srpskoj imajući u vidu njeno izdavaštvo i sve ono što radi na očuvanju kulturne baštine, odnosno identiteta našeg naroda i naše države. I rekao bih da nam nije trebalo mnogo da dogovorimo sve ono što ćemo dalje zajednički raditi. Protokol koji smo potpisali, početna je osnova za dalji rad, a već smo i konkretizovali ono što ćemo u narednom periodu da zajednički učinimo i razmenili neke ideje”, ukazao je Vučević.

On je naglasio da je danas bilo reči i o temama koje se tiču bezbednosti u širem kontekstu stabilnosti Srbije.

Predsednik Matice Srpske Dragan Stanić rekao je da je Matica srpska osim kulture, zainteresovana za sve što dovodi do stabilizacije društva u svakom pogledu.

“Šta je interes Matice Srpske u svemu ovome: ja bih rekao da vojska poseduje kapacitete koji su vezani sa naučno-istraživačkim radom, sa segmentom važnim u sferi kulture, negovanjem vrednosti koje bude duh koji nas vezuje za ovaj prostor koji su naši preci gradili. Mi sada gradimo da ostavimo taj prostor politički i državni nekim budućim generacijama što sređeniji i što bolji, kazao je Stanić.

Stanić je dodao da je neophodna saradnja čitavog vojnog sistema sa ustanovama koje su čuvari vrednosti, kao što je Matica.

Istakao je da je potpisivanje Protokola prilika za proširenje saradnje sa Ministarstvom odbrane, jer kako kaže, ta institucija nudi resurse za ozbiljnu saradnju.

“Vojska poseduje kapacitete koji su povezani sa naučno-istraživačkim radom, sa segmentom važnog rada u sferi kulture, negovanje vrednosti koje bude onaj duh koji nas vezuje za ovaj prostor koji su naši preci gradili, a treba i mi da gradimo i da ga ostavimo nekim budućim generacijama”, rekao je Stanić.

Protokol koji je danas potpisan je dokument kojim se između Ministarstva odbrane i Matice srpske, kao najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije, uspostavlja saradnja u domenu razvoja kulture i nauke, a njime su definisani oblici zajedničkog delovanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ