Podeli vest

Situacija na Kosovu i Metohiji je jutros mirna, bolje reći prividno mirna, jer ona može da eksplodira svakog trenutka, pošto je napetost maksimalna, posebno među Srbima koji su ugroženi poslednjim terorističkim aktima režima Aljbina Kurtija, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vucevic
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA/ARHIVA

Istakao je da očekuje odlučniju akciju KFOR-a u zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji.

“Važno je ako Srbi uspeju da na miran način iskažu svoje protivljenje onome što im se dešava, posebno u četiri opštine na severu, a da ne dođe do dalje eskalacije. Kurti radi na tome da etnički očisti Kosovo od Srba i to mu je glavna agenda. Ovo je vid pritiska na Srbe na Kosovu i Metohiji kojima se poručuje da ne mogu ostati na severu”, rekao je Vučević gostujući na TV Prva.

Kazao je da je cilj i da Srbija možda bude uvučena u sukob, gde bi bila prikazana kao agresor, te da moramo biti politički mudri, obazrivi i da odbranimo Srbe na KiM.

Osvrćući se na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da se Vojska Srbije ne sprema da interveniše na Kosovu i Metohiji, već da bude u pripravnosti „za sve scenarije“, Vučević je rekao da Srbija neće dozvoliti da neko pređe naše crvene linije, odnosno da nećemo dozvoliti da se ponove “Oluja”, “Bljesak” ili 17. mart 2004.

“Vojska će biti na pozicijama da može da izvrši svaki zadatak koji se tiče bezbednosti Srbije i Srba na KiM. Bićemo u stanju da pravovremeno reagujemo, u nadi da nećemo morati da reagujemo, jer nikome se ne ratuje. Ali da gledamo kako ubijaju Srbe na KiM, to se neće desiti”, naglasio je Vučević.

Izrazio je nadu da će faktori iz međunarodne zajednice, pre svega zemlje Kvinte, biti uspešnije u pritisku i osuđivanju prema Kurtiju. Odgovarajući na pitanje da li KFOR može da zaštiti Srbe na KiM, rekao je da načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović više puta dnevno kontaktira sa komandantom KFOR-a, da su to razgovori koji treba da zvuče na dobro, ali se vidi i da sve ne zavisi od njega, nego da postoji i politika koja određuje postupanje na terenu.

“Komandant KFOR-a ima svoju autonomiju, ali prati i političke kontekste. Očekujem odlučniju akciju KFOR-a u zaštiti Srba”, rekao je ministar odbrane.

Kao poseban problem je naveo to što Kurti svaki put liniju nasilja i terora prema Srbima pomera i što hoće da satera Srbe i Srbiju u ćošak, gde više nema diplomatsko-političkog izlaza, što vodi u direktno sukobljavanje koje nije dobro ni za koga.

Kada je reč o stavu Srba sa severa pokrajine, koji traže da se suspenduje dijalog sa Prištinom dok Kurti ne povuče specijalce i gradonačelnike, Vučević je rekao da razume njihov stav.

Što se tiče države Srbije, kako je naveo, o tome će se razgovarati i šta će biti naša dalja pozicija u pregovaračkom postupku, ali da ne smemo ući u samoizolaciju ili period političkog autizma, zbog čega bi moglo da nam se prebaci da ne želimo dijalog.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: