Ministar odbrane Miloš Vučević ocenio je danas da nema deeskalacije situacije na KiM, jer nedostaje volja Prištine, i dodao da Srbija nije ništa radila da bi pogoršala stanje na terenu, već je slala poruke da se smiri situacija i pronađe kompromis.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučević
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Vučević je za TV Pink naveo da Srbija nije ništa uradila da dođe do eskalacije situacije na KiM i da je slala poruke da se pokaže dobra volja.

“Neću da uđem u tu zamku i konstantnu zamenu teza da obe strane treba ne znam šta da učine. Ako je neko bio trpeljiv i više nego što je to normalno, to su bili Srbi na KiM i to je bila Srbija. Ako je neko slao poruke u pravcu da se smiri sitiacija, da se pokaže dobra volja, da se traži kompromis, onda je to srpska strana”, rekao je Vučević.

Za to vreme, dodaje Vučević, režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija je nastavio da funkcioniše držeći se svoje agende – da etnički očisti KiM od Srba i da konstantnim zastrašivanjem, hapšenjem i progonom stvori atmosferu u kojoj ne može da se živi, kako bi Srbi na tom prostoru rekli da tu više ne mogu da opstanu.
Komentarišući to što je Priština zabranila uvoz lekova na KiM, Vučević je naveo da se prvi put, posle 31 godine, dešava da neko ne dozvoljava da se dopreme lekovi za građane.

“Nema lekova, ovo je sada vrhunac i poseća na onaj događaj u Banjaluci 1992. godine, kada je bio ugrožen život 11 ili 13 beba, to je čuvena bitka za koridor, a u tom periodu nije mogla da se izvrši dostava lekova”, naveo je on.
Dodao je da se nevladine organizacije u Srbiji nisu oglašavale povodom toga što je na KiM zabranjen uvoz lekova i upitao da li imaju nešto da kažu o nestašici lekova na tom prostoru.

Vučević je naveo i da oni koji ne žive na tom prostoru ne mogu da zamisle šta se dešava na KiM, i da kada kola hitne pomoći sa severa Kosova ili iz Kosovskog Pomoravlja krenu ka Vranju, posle ne mogu da se vrate na KiM, jer im prištinske vlasti ne dozvoljavaju.

“Ne daju im da se vrate, maltretiraju ih, prave tenziju i atmosferu da ne možete da opstanete, to je politika, da ljudi kažu da tu nema života za njih, da nema lekova”, rekao je on.

Vučević je podsetio da delegacija Srbije danas putuje u Republiku Srpsku, gde će se deo ministara Vlade Srbije i predsednik Alesandar Vučić sastati sa rukovodstvom Republike Srpske i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, navodeći da će sutra biti održano 14 događaja u Banjaluci i Prijedoru.

“Ova dva dana će biti u duhu srpsko-srpskog dijaloga, po sporazumu o krvnom srodstvu, istom jeziku, kulturi, veri. Mislim da je to sasvim prirodno i ne treba to nikoga da uznemirava, mada nažalost vidim opet otrovne strelice u medijima iz regiona. Pozivam sve građane iz Srbije koji su u mogućnosti da dođu sutra u Prijedor, to je veliki tragičan događaj, strašna nesreća koju je naš narod preživeo u Krajini, ali to mora da bude svesrpsko pomirenje i datum obeležavanja jedne tragedije koja nas mora kao pticu feniksa podići i voditi u bolje dane i bolju budućnost”, rekao je on.

Na pitanje da li je hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja” bila etničko čišćenje, Vučević je naveo da se to može zaključiti ukoliko se osvrnemo na reči Franja Tuđmana.

“Njegove reči samo treba poslušati, videćete da je to bila akcija da se svi Srbi sa prostora tadašnje Krajine likvidiraju, proteraju i da se jednom za svagda, kako on kaže, reši srpsko pitanje”, naveo je on.

Vučević je, takođe, podsetio da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije od 1. avgusta raspisali konkurs za specijalne jedinice i pripadnike Kobri, koji traje do 30. septembra.

“Mnogo sam ponosan, pre dva dana u jedinice su ušli novi specijalci,odnosno pripadnici tri jedinice, oko 300 momaka i devojaka je pojačalo redove”, rekao je Vučević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: