Za nove generacije često kažemo da su odrasli sa mobilnim telefonima, a sve češće se viđa da se plač dece zaustavlja tako što im se, umesto cucle, da mobilni telefon.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da se detetu do 18 meseci ne treba davati mobilni telefon. U školama širom sveta traje borba da se mobilni telefoni u potpunosti zabrane, a stručnjaci kažu da je manji problem u samim telefonima, a veći u sadržaju koji deca gledaju.

Dr Ranko Rajović za RTS objašnjava da mobilni telefoni kod dece stvaraju zavisnost. 

“Kao kod droge. Deca izlaze u dvorište na odmor i na telefonima su. Slaba socijalizacija, mozak radi brže, stotine slika im je pred očima. Njima je dosadno. Imaju problem hiperpažnje, dok mi stariji imamo duboku pažnju. Mnogo problema smo sa tim napravili”, upozorio je Rajović.

Kina želi da ograniči deci pristup internetu na telefonima na dva sata dnevno

Dok se zu nekim zemljama, zbog ovih i drugih razloga, traži potpuna zabrana upotrebe telefona deci do 13 godina, Kina predlaže novi model ograničenja upotrebe.

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) saopštila je danas da bi deca mlađa od 18 godina trebalo da budu ograničena da provode najviše dva sata dnevno na svojim pametnim telefonima, što je dovelo do pada akcija tehnoloških kompanija.

CAC je naveo da želi da provajderi pametnih uređaja uvedu takozvane manje programe koji bi zabranili korisnicima mlađim od 18 godina pristup internetu na mobilnim uređajima od 22.00 sata do 6.00 časova ujutru, preneo je Rojters.

Provajderi bi, takođe, morali da odrede vremenska ograničenja prema predloženim reformama, saopštio je CAC. Korisnicima od 16 do 18 godina bilo bi dozvoljeno da budu na internetu dva sata dnevno, deci uzrasta od osam do 16 godina jedan sat, dok bi deci ispod osam godina bilo dozvoljeno samo osam minuta.

Investitori nisu oduševljeni, akcije kineskih tehnoloških kompanija uglavnom su pale u popodnevnoj trgovini u Hong Kongu nakon što je CAC objavio nacrt smernica, koje su otvorene za povratne informacije javnosti do 2. septembra.

Ukoliko Kina uspe da sprovede ovaj model, vrlo je verovatno da bi on mogao da se prelije na Evropu i ostatak sveta


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: