Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević održao je danas predavanje na temu “Odnosi Srbije i Kine – kontinuitet razumevanja i saradnje” polaznicima Kursa strateškog komandovanja Univerziteta nacionalne odbrane NR Kine, koje predvodi zamenik komesara tog Univerziteta general-major He Ksingbo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučević
Foto: Shutterstock

Vučević se osvrnuo na diplomatsku, ekonomsku, vojnu saradnju, saradnju u oblasti kulture i zdravstva između Srbije i Kine, a završni deo predavanja posvetio je aktuelnim dešavanjima u našoj državi i u regionu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar je podsetio da se približavamo i jubileju, jer se za dve godine obeležava 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve države.

“U tim decenijama naši diplomatski odnosi su imali različite intenzitete, kvalitete, ali svakako možemo reći da su u poslednjih petnaestak, dvadeset godina sveukupni odnosi Narodne Republike Kine i Republike Srbije u progresiji, odnosno na jednom visokom nivou”, istakao je. Kako je naveo, nekoliko je razloga za to, ali fundamentalni je činjenica da je za Republiku Srbiju apsolutno prihvatljiv i uslov je svih uslova međunarodnih odnosa, ono što je Narodna Republika Kina definisala sa svojim partnerima kroz pet principa miroljubive koegzistencije. Vučević je naglasio da je upravo to ono čemu Srbija teži dosledno primenjujući i poštujući međunarodno pravo.

On je ukazao i na značaj ekonomske saradnje Srbije i Kine, ističući značaj pokrenutih inicijativa i investicija koje su veoma važne za našu zemlju. Podsetio je da je Srbija bila jedna od prvih država koja je uputila pomoć Kini kada se suočila sa izazovom pandemije izazvane virusom Kovidom 19, kao i da su nam kineski stručnjaci virusolozi pritekli u pomoć u jeku epidemije na globalnom nivou. Naveo je i da vojna saradnja dve zemlje predstavlja nastavak “čeličnog prijateljstva” i da u deceniji za nama beleži uzlazni trend.

“Što se tiče budućih odnosa između naših država ja sam apsolutno optimista i verujem u istrajnost čeličnog prijateljstva između Narodne Republike Kine i Srbije”, poručio je ministar na kraju obraćanja.

Zamenik komesara Univerziteta nacionalne odbrane NR Kine general-major He Ksingbo zahvalio je Vučeviću na prilici da čuje predavanje.

“Želim da iskoristim ovu priliku da u ime svih zaposlenih na našem Univerzitetu odbrane Kine čestitam srpskom narodu, koji je pod rukovodstvom predsednika Vučića postigao izuzetno lepe rezultate u svom razvoju”, istakao je general He Ksingbo. Prema njegovim rečima, celokupni odnos naše dve zemlje se dobro razvija pod strateškim vođstvom dva lidera naše dve države, predsednika Sija i predsednika Vučića. O

n je, takođe, preneo podršku kineske strane Srbiji da ide svojim putem, da se bori za svoj suverenitet i integritet.

“Srećni smo što vidimo da se naša vojna saradnja poslednjih godina uspešno realizuje. Postigli smo vidne rezultate u oblasti saradnje u vojnoj industriji, vojnom obrazovanju i drugim vojnim oblastima. Srbija je zemlja sa kojom naša vojska ima najširu saradnju”, istakao je general He Ksingbo ukazujući na značaj ove posete za razvoj saradnje u domenu vojnog obrazovanja.

Delegacija Narodne Republike Kine boravi u poseti Univerzitetu odbrane, a sa kolegama iz Kine današnjem predavanju u Školi nacionalne odbrane prisustvovali su i polaznici Generalštabnog usavršavanja ŠNO.

Predavanju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, ambasadorka NR Kine Čen Bo, polaznici Škole nacionalne odbrane, starešine i nastavnici, navodi se u saopštenju Ministarstva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: