Podeli vest

Ministar odbrane Miloš Vučević potvrdio je danas da će od jeseni novi komandant KFOR biti turski general i podsetio da će to biti prvi put da vojni zvaničnik Turske komanduje mirovnom misijom NATO.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučević
Foto: Shutterstock

Prema zvaničnim podacima NATO, od ukupno 4.511 vojnika KFOR, 780 je iz Turske, dok je iz Sjedinjenih Američkih Država raspoređeno 679 vojnika, što znači da Turska pojačava svoje prisustvu u južnoj srpskoj pokrajini, prenosi RTS.

Procene najavljuju da bi do kraja godine broj pripadnika turskog kontingenta u snagama KFOR mogao da dostigne 1.000.

“Prvi put komandant KFOR biće iz Turske”, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević i naglasio da Srbiji ne odgovara nikakav sukob sa Turskom, jer to nije naš nacionalni interes. Prema njegovim rečima, Srbija i Turska na potpuno različite načine gledaju na pitanje KiM. “Turska je velika država, sila koja ima značajan politički ekonomski uticaj na prostoru Zapadnog Balkana i mi moramo da gledamo da imamo što bolje odnose sa Turskom. Interesantno je da se njihova vojna kasarna u Prizrenu zove po sultanu Muratu, što je snažna asocijacija za sve nas na ovim prostorima”, rekao je Vučević.

Potvrdio je da je ministarstvo odbrane Srbije uputilo protestnu notu ambasadoru Turske zbog poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: