Podeli vest

Vučević je ukazao da je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU, a strateško opredeljenje vojna neutralnost, koja ne predstavlja prepreku za saradnju sa NATO, s tim da Srbija nema ambicije da postane članica te alijanse, saopšteno je iz MO.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nato
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ GORAN STANKOVIC

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijerom Kolominom Pirizom u okviru njegove posete Srbiji.

Vučević je ukazao da je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU, a strateško opredeljenje vojna neutralnost, koja ne predstavlja prepreku za saradnju sa NATO, s tim da Srbija nema ambicije da postane članica te alijanse, saopšteno je iz Ministarstva odbrane .

On je rekao da jačanju poverenja i uzajamnog razumevanja posebno doprinose brojni susreti predsednika Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, redovna komunikacija načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom KFOR-a, kao i zajedničke aktivnosti i saradnja Vojske Srbije i KFOR-a na terenu.

U pogledu stanja bezbednosti u regionu ministar Vučević preneo je sagovorniku da ukupna situacija na Kosovu i Metohiji izaziva duboku zabrinutost Srbije.

Prema njegovim rečima, aktuelnu krizu izazvao je izostanak primene Briselskog sporazuma od strane Prištine, koja jedinu obavezu koju ima – formiranje Zajednice srpskih opština, nije ispunila.

Ministar Vučević je rekao da je srpska strana posvećena mirnom rešavanju svih pitanja, tako da od političkog dela NATO očekuje da zadrži svoju poziciju neutralnosti prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, a od KFOR-a da deluje nepristrasno, u skladu sa dodeljenim mandatom, Rezolucijom 1244 SB UN i Vojnotehničkim sporazumom, odnosno da bude jedini i prvi odgovor u svim situacijama gde dolazi do ugrožavanja bezbednosti nealbanskog stanovništva.

Havijer Kolomina potvrdio je da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Republike Srbije.

Ocenio je da je Srbija veoma cenjen partner i rekao da NATO podržava konstruktivnu ulogu Srbije kada je u pitanju bezbednost Zapadnog Balkana.

On je istakao da je prisustvo KFOR-a od ključnog značaja za garantovanje bezbednosti širom Kosova, te da je KFOR spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: