Podeli vest

Šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol izjavio je da su zvaničnici zemalja u razvoju koji su prisustvovali klimatskoj konferenciji ukazivali na visoke cene nafte kao na jedan od pokretača inflacije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nafta
Foto: Pixabay

Šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol izjavio je danas „koketovanje cena nafte sa nivoom od 100 dolara” predstavlja istinski rizik za globalnu ekonomiju i da ga je iznenadila odluka grupe OPEK+ na sastanku 5. oktobra da sreže proizvodnju.

Birol je rekao da su u prošlosti zemlje proizvođači nafte donosile odluke koje su smirivale tržište.

„Ova odluka bi mogla dodatno da poveća pritisak na inflaciju i oslabi globalnu ekonomiju“, rekao je Birol za Rojters na marginama klimatske konferencije COP27 u Egiptu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, poznati kao grupa OPEK+, odlučili su da smanje ciljanu proizvodnju za 2,0 miliona barela dnevno (bpd) u oktobru, uprkos pritiscima Sjedinjenih Država i drugih zemalja da ne smanjuju pumpanje.

Ova naftna alijansa će naredni sastanak imati 4. decembra u Beču.

Birol je rekao da su zvaničnici zemalja u razvoju koji su prisustvovali klimatskoj konferenciji ukazivali na visoke cene nafte kao na jedan od pokretača inflacije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: