Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i uručio mu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug/Bilten

VUČIĆ ORBAN ORDEN
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/

Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić uručio je premijeru Mađarske Vuktoru Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Orden Republike Srbije ima dva stepena i dodeljuje se u prvom stepenu na velikoj ogrlici (predsednicima ili suverenima država), a u drugom stepenu na lenti (predsednicima država ili vlada).

Orden Republike Srbije prvog stepena sastoji se od zvezde, velike ogrlice i ordenskog znaka.

Podloga zvezde sastoji se od osam bisernih i osam kaneliranih srebrnih zraka, prečnika 90 mm, na kojoj se nalazi zlatni krst, čiji su krakovi zarezani u vidu upadnog tupog ugla, te tako obrazuju osam ispadnih uglova, na vrhovima kojih je po jedna kuglica. Krakovi krsta su od prirodnog crvenog emajla, a ivice su obrubljene prirodnim plavim emajlom. Oko plavog emajla na krakovima krsta nalazi se po jedna zlatna pruga.

U sredini krsta nalazi se okrugli medaljon prečnika 25 mm, na kome je srebrni Veliki grb Republike Srbije na zlatnom polju; oko medaljona je krug emajliran prirodnim belim emajlom, oivičen zlatnom prugom, prečnika 30 mm.

Velika ogrlica izrađena je od srebra, a sastoji se od 18 članaka. Centralni članak nalazi se na sredini ogrlice, oblika elipse, dimenzija 55h52 mm. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: