Podeli vest

Vučić je podsetio da je Srbija do sada dobijala gas po ceni baziranoj na stopostotnoj naftnoj formuli i kazao da je to bila svakako najbolja cena u celoj Evropi

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa šefom ruske države Vladimirom Putinom dogovorio povoljan aranžman za uvoz gasa iz Rusije, kao i da će za Srbiju ostati cena koja se zasniva na stopostotnoj naftnoj formuli.

„Imali smo vrlo dobar razgovor Putin i ja. Govorili smo o više različitih tema. Najvažnija za nas su naši bilateralni odnosi, a dotakli smo se više stvari. Za nas je najvažnije pitanje istek gasnog sporazuma posle desetogodišnjeg trajanja 31.maja. Ono što mogu reći da smo glavne elemente dogovorili koji su veoma povoljni za Srbiju“, objasnio je Vučić.

Nema fiksne cene, računa se po najpovoljnijoj formuli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pojasnio je danas da ne postoji fiksna cena za gas po metru kubnom, već naftna i TTF (berzanska) formula po kojoj se računa jer zavisi od drugih energenata i sirovina i istakao da je Srbija od Rusije dobila 100 odsto naftnu formulu po kojoj će plaćati, što omogućava najbolju cenu.

“Imate naftnu formulu – na osnovu cene nafte se pravi cena gasa, kada je nafta bila 81, 82 dolara tada je gas po metru kubnom bio 270 dolara, danas je nafta 120, a gas nije mnogo skuplji, svega 340 dolara. To je nikakva cena, kada kažem nikakva, mislim mala cena”, kazao je Vučić nakon obilaska Skladišta republičke direkcije za robne rezerve, a odgovarajući na pitanja novinara.

Nijedan dan neće biti problema sa snabdevanjem

Predsednik je istakao da nijedan dan neće biti problema za snabdevanje građana osnovnim životnim namirnicama, ma kako da se veštački izazivaju krize.

“Država mora u smutnim vremenima, a to je kada imate rat na tlu Evrope, mora da preuzmete dizgine u svoje ruke, pokažete da država mora da bude stabilna, sigurna, bezbedna i da ima snage da dovoljno robe i svega obezbedi za svoje građane”, kazao je predsednik nakon obilaska Skladišta republičke direkcije za robne rezerve.

Pritisci svaki dan, nije lako voditi samostalnu politiku

Predsednik Vučić izjavio je da Srbija sa pritiscima, pre svega po pitanju KiM, živi svaki dan, tim pre što je zapadu potrebno da se kosovsko pitanje što pre reši, po mogućstvu priznanjem tzv. Kosova, kako bi taj primer bio prikazan kao “sui generis”, a ojačala njihova pozicija prema Rusiji.

Na pitanje da li očekuje intenziviranje pritisaka na Srbiju, nakon povoljnog razgovora sa Putinom, i da li će se ti pritisci pre svega odraziti na KiM, Vučić je odgovorio da zemlja sa tim pritiscima živi svaki dan, jer je neverovatna potreba svih da vode politiku Srbije, a, svi, primetio je ironično, najbolje znaju kakva ta politika treba da bude.

Sledi značajno uvećanje penzija po švajcarskoj formuli

Predsednik Srbije najavio je da će penzioneri dobiti značajno povećanje penzija, po švajcarskoj formuli za usklađivanje rasta penzija, i poručio da će država nastaviti da brine o penzionerima, kao i da je uvek spreman sa njima da razgovara.

Na pitanje novinara da li je spreman da razgovara sa penzionerima pošto je to od njega tražilo jedno udruženje sindikata penzionera, Vučić je rekao da nije dobio poziv ni od jedne organizacije, ali da je svakako spreman na razgovor, samo da vidi koje su teme.

Srbija ima svoj stav, važno šta kaže Varhelj

Predsednik Srbije ukazao je da ga narednih dana očekuju brojni važni razgovori, i da će jedino u utorak imati kraći govor u Skupštini po pitanju polaganja zakletve, kao i da će sve njegovo ostalo vreme biti usmereno na spoljnopolitičke aktivnosti i rešavanje nabavke energenata i hrane.

Vučić je, na pitanje šta očekuje od sutrašnjih razgovorq sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i evropskom poslanicom Violom fon Kramon, rekao da nije samo pitanje šta će oni da traže.

U robnim rezervama imamo svega više nego dovoljno

Predsednik Srbije izjavio je po obilasku skladišta robnih rezervi u Beogradu, da je država obezbedila dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, da su robne rezerve pune, kao i da će naredni meseci biti iskorišćeni da se dodatno obezbede i osiguraju još količine energenata i hrane, pred jesen i zimu, koji neće biti laki.

“Imajući vidu činjenicu da nas po pitanju hrane i energenata, čeka teška jesen i zima, važno je da pokažemo istinski domaćinski odnos i brigu za građane, da znaju da mogu da se oslone na svoju državu, koja gleda unapred šta može da se desi, a da budemo osugurani i bezbedni, uz očuvanje javnih finasija, ne ugrožavajući stopu javnog duga”, rekao je Vučić novinarima.

Vučić razgovarao sa Putinom, obilazi skladišta robnih rezervi

Aleksandar Vučić danas obilazi Skladište generalnog tereta Republičke direkcije za robne rezerve na Vilinim vodama u Beogradu, da bi se uverio u stanje robnih rezervi osnovnih životnih namirnica, posle čega će obavestiti javnost, kako je povrđeno Tanjugu, o telefonskom razgovoru sa predsednikom Putinom koji je imao danas u 11 časova.

Predsednik Vučić je, kako najavljeno, sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom trebalo da razgovara o novom aranžmanu koji Srbijagas treba da sklopi sa Gaspromom za snabdevanje gasom.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: