Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je akcija Prištine na Kosovu dugo prirpemana, ali i da Beograd radi sve na smirivanju situacije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Sastanak predsednika Srbije i vojnog vrha održan je sinoć u Generalštabu, a predsednik Aleksandar Vučić po njegovom završetku preneo da je da je Beograd molio predstavnike međunarodne zajednice da učine sve što mogu da utiču na Prištinu da povuče svoje odluke i izrazio nadu da će već danas doći do deeskalacije situcije na KiM.

“Završen je sastanak u Generalštabu, general Mojsilović je, pre toga, razgovarao sa komandantom KFOR-a. Važno je da je taj razgovor protekao u korektnoj atmtsferi, na profesionalan način, prihvaćen obaveze obeju strana, pre svega, u razmeni informacija, jer je bilo mnogo neistina i dezinformacija”, rekao je Vučić za TV Pink.

“Molili smo predstavnike međunarodne zajednice, da učine sve što mogu, ako ne mogu da ukinu, pošto će zemlje Kvinte uvek podržati svaku odluku Prištine, koja bi bila nešto što suverene države mogu da urade, a onda da utiču na veoma neodgovornu albansku stranu, da odloži primenu ovih odluka pre nego što se nastavi dijalog”, rekao je Vučić.

Ukazao je da je za Beograd strašno važno da se dijalog nastavi, i da pokušavamo da stvari rešavamo mirnim putem.

“Verujem da ćemo, kratkoročno govoreči, imati dobrih vesti. A šta će biti dalje, to ne mogu da tvrdim, ali nada, se da će ovo, ne večras, ali sutra biti deeskalirano”, poručio je predsednik Srbije.

A, onda, kaže, ostaje vreme da se pripremimo za razgovore i da pokušamo da kroz mnogo kompromisnih rešenja dođemo do povoljnije situacije za očuvanje mira.

On je konstatovao da je akcija Prištine na Kosovu dugo prirpemana, ali i da Beograd radi sve na smirivanju situacije.

“Nadam se da ce sutra situacija biti deeskalirana , a onda nam ostaje da se primimo za razgovor i da pokušamo da kroz kompromisna rešenja dođemo do situacije za očuvanje mira”, rekao je Vučić.

On je ukazao da sve što se radili i govorili danas pokazalo je koliko je dugo pripremana akcija napada na Srbiju.

“Od regionalnih do drugih bezbednosnih sluzbi do medija tih zemlja koje su unapred optužile Srbiju kako je jasno da cemo po ruskom nalogu da izvrsimo invazija na toboz suverenu zemlju iako je to po međuanrodnim aktima naša zemlja”, rekao je Vučić.

On je dodao da je išlo do sumanutih objašnjenja da Srbija nema prava, a drugi imaju, ali kaže da je to pripremljena matrica i da vidimo kako bi to izgledalo kada bi došlo do težih incidenata.

Vučić je zahvalio srpskom narodu zbog uzdranosti i hrabrosti.

“Predstoji nam najteža politička borba u nedeljama pred nama i hvala sto cuvaju srpsko ime i prezime na KIM, što su neustrašivi “, rekao je Vucić.

On je zahvalio i onima koji su podrzali Srbiju i iznosili korektne stavove od Karla Bilta do nekih drugih za koje to nikada ne bi očekivao, do Borelja, predstavnicima američke ambasade, a posebno se zahvalio i predstavnicima ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije koji su reagovali na korektan način.

“Radimo na smirivanju, svega kako i koliko možemo. To je za nas najvažnije, a kako sam rekao i danas, kako god teško bilo predaje nece biti i pobedice Srbija”, por


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: