Podeli vest

Vučić je izrazio nadu da će deca pored latiničnog pisma, naučiti i svoje ćirilično, ma kako i ma koliko ta ćirilica u regionu nekima “ličila na hijeroglife”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ALEKSANDAR VUČIĆ
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Državne granice koje danas postoje ne smeju da budu ograničavajući faktor za kulturne, jezičke i sve druge domete jednog naroda, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se srpskoj deci iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, koji borave u poseti Srbiji.

Vučić je rekao da ga raduje što su u Beograd došla srpska deca koja žive u Hrvatskoj, u glavnom iz Istočne Slavonije i Zapadnog Srema, iz Slovenije, uglavnom iz Maribora, Celja i drugih delova, kao i Mađarske.

“Mnogo sam srećan što danas mogu da vas primim u Predsedništvu. I kada vas vidim u majicama sa likom Nikole Tesle, znam koliko ste vi ponosni i svako od nas, što je Nikola Tesla srpskog roda, i što se jednako kao i vi ponosimo srpskim rodom, pismom i srpskim jezikom, baš kao što je i Tesla voleo i poštovao svoj jezik, pismo i svoj narod”, rekao je Vucić.

Poručio je da je Srbija uvek pribežište svakom dobrom čoveku, naravno, i svakom Srbinu.

“Ovde ima uvek mesta i posla, ljubavi za sve nas, bez obzira na to gde ko i kako živi”, dodao je Vučić.

Predsednik je naglasio da se danas ne pravi više razlika odakle je došao koji Srbin, već je važno samo da čzvamo svoj jezik i kulturu.

“Neki drugi narodi, poput Nemaca i Rusa, u najtežim trenucima istorije, uspevali su da čuvaju nacionalnu samobitnost, nezavisnost, i samostalsnost ljubormono štiteći i čuvajući svoj jezik i pismo”, ukazao je Vučić.

On je izrazio nadu da će deca pored latiničnog pisma, naučiti i svoje ćirilično, ma kako i ma koliko ta ćirilica u regionu nekima “ličila na hijeroglife”.

“Mi znamo koliko je savršeno to naše pismo”, podvukao je Vučić.

Poželeo je deci da se osećaju kao kod kuće u Beogradu, jer on, kaže, i jeste njihova kuća.

“Živite u različitim mestima, ali kako god da okrenete Srbija i Beograd su uvek vaša kuća. Kada god pomislite da nemate tu drugu, ili prvu kuću, uvek znajte da je imate i da će njena vrata uvek biti otvorena”, poručio im je predsednik Srbije.

Vučić je deci poželeo da danas uživaju u najlepšem Hramu Svetog Save, najlepšem hramu u svetu, da obiđu i druga mesta koja će im se svideti, i da uvek dolaze u Srbiju, da je vole koliko Srbija voli njih.

“Verujem da ćete imati malu korist i sećanje na dane provedenim ovde, i da ćete se u Srbiju uvek vraćati. Hvala svima koji u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj čuvaju srpski jezik i crhilično pismo. Mnogo sam srećan što jedan deo svog radnog vremena mogu da provedem sa vama”, rekao je Vučić.

U ime svojih drugara, predsedniku se obratila Olivera Ðukić iz Bijelog brda, mestu u Slavoniji, i zahvalila se na dobrodošlici i gostoprimstvu.

Dodala je da su deca u okviru letnjeg kampa do sada posetili Novi Sad, Vrbas, Sremske Karlovce, upoznali istorijske znamenitosti Srbije, a raduju se da danas obiđu Beograd, da se druže, međusubno upoznaju i neguju prijateljstva.

“Pozivamo Vas da posetite mesta iz kojih mi dolazimo, a u kojima ćemo vas docekati sa puno ljubavi”, poručila je Olivera predsedniku Vučiću.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: