Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je juče i danas imao mnogo sastanaka u Njujorku sa gotovo svim evropskim liderima, uključujući i nemačkog kancelara Olafa Šolca, kao i predsednika Evrposkog saveta Šarla Mišela.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vučić
Foto: Shutterstock

“Imali smo mnogo sastanaka sa gotovo svim evropskim liderima koji su ovde prisutni. Još nisam video Đorđu Meloni, a ostale čini mi se da sve jesam, uključujući i kancelara Šolca”, rekao je Vučić novinarima u Njujorku i dodao da ubrzo sledi ručak sa liderima Zapadnog Balkana.

On je dodao da je razgovarao i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i da je imao dug i veoma odgovoran razgovor sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Za izgradnju infrastrukture za nacionalni stadion zaduživaćemo se koliko možemo

Predsednik je rekao da će se Srbija za izgradnju infrastrukture za nacionalni stadion zaduživati onoliko koliko može i da će to biti ispod nivoa od 60 odsto u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP).

“Mi ćemo svakako morati da idemo sa 500 miliona, ali svako naše zaduživanje će da nas drži ispod nivoa od 60 odsto. Kad sam postao premijer bilo je 79 odsto, i ne pada nam na pamet da se ozbiljnije zadužujemo”, rekao je on u Njujorku gde učestvuje na Generalnoj skupštini UN, odgovarajući na pitanje novinara da li će Srbija zadužiti 190 miliona evra kod dve banke za izgradnju linijske infrastrukture za nacionalni stadion, kao što su pisali pojedini mediji.

Dodao je da će se Srbija zaduživati onoliko koliko joj ide rast, a to znači da nema suštinskog zaduživanja, jer se meri u odnosu na BDP.

Ponovo će mi držati predavanje zbog Rusije,ali ja sam predsednik Srbije

Vučič je izjavio da će mu večeras na skupu za Žozepom Boreljom ponovo evropski zvaničnici držati predavanja i pridike zbog neuvođenja sankcija Rusiji, ali da može samo tim povodom da poruči da je on predsednik Srbije.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što je jedna od današnjih vesti bila da se Srbija nije saglasila da se Rusiji produže sankcije na još godinu dana i da li je razgovarao sa nekim o tome u Njujorku, kao i šta misli koliko bi SAD i EU mogla da tolerišu još da se Rusiji ne uvode sankcije.

“Pitanje na mestu i sasvim korektno, samo čekam, prvo će da mi drže predavanje uskoro počinje skup sa Boreljom, pa će svi evropski zvaničnici da mi drže pridike, pa će onda i svi ostali da mi drže pridike, kako to i priliči. Pažljivo ću da ih saslušam i reći ću – lepo što ste mi održali predavanje, ali Srbiju kao predsednik vodim ja. Dok je to tako i dok mi mislimo da možemo da izdržimo te pridike, mi ćemo da vodimo ovakvu politiku”, naveo je Vučić.

Kako se ne setiše teritorijalnog integriteta i suvereniteta pre 20 godina

Predsednik je rekao da je govor američkog predsednika Džozefa Bajdena na Generalnoj skupštini UN bio umeren po pitanju Kine, ali da je zanimljivo kako su ljudska prava i prava LGBT populacije stavljena iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

“Kako se ne setiše toga pre 20 godina”, rekao je Vučić novinarima u Njujorku uoči sastanka sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i liderima Zapadnog Balkana.

“Što se Bajdena tiče, vodio je više računa o Kini, analizoiraćemo sve. Bio je žestok po pitanju Rusije”, rekao je Vučić. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: