Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sahrani predsednika pokrajinskog parlamenta i lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora u Subotici na Bajskom groblju da će Pastorovo ime biti zapisano ne samo u mađarskim već i u srpskim udžbenicima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/

Pastor je uradio mnogo za odnose dve zemlje, a bio je veliki lider ne samo mađarske države već i Srbije, rekao je Vučić na sahrani na kojoj je govorio i premijer Mađarske Viktor Orban, a kojoj su prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i brojni ministri iz Vlade Srbije.

“Uspeo je više od svih ratnika i vojskovođa, državnika i svih kojih su nam bila puna usta, koje smo neretko precenjivali, a tako velike ljude kao Pastora neretko potcenjivali. Bio je čovek koji nas je upoznao sa Viktorom Orbanom, čovek koji je spojio dve najveće partije u Srbiji i Mađarskoj”, rekao je Vučić.

“Bio je čovek koji je radio na poverenju, uvek dovoljno snažan da štiti interese i Mađara i Srba i uvek dovoljno pametan da napravi kompromise bez kojih nema ni napretka ni budućnosti”, naveo je predsednik i naglasio da je Ištvan Pastor postao jedan od najvažnijih ljudi na srpskoj političkoj sceni bez koga je bilo teško zamisliti stabilnosti i odnose Srbije i Mađarske.

Predsednik je rekao da sa njim nikada nije bilo iznenađenja kada god su pričali o izborima i da nikada nije tražio fotelju više.

“Želim da to zna mađarski narod, uvek ga je interesovalo koliko će puteva proći kroz mađarska sela, koliko fabrika možemo da dovedemo”, rekao je Vučić.

Rekao je da će Pastora zapamtiti po jednoj reči, koju je izgovorio prvi put kada su gledali koliko je urađeno, i pričali o pruzi Beograd – Budimpešta.

“Ištvan se okrenuo i rekao mi je – Aleksandre uradili smo onoliko, to je ta srpska reč koju su koristili srpski vladari jos u 19. veku, nije mogao bolju da pronađe”, rekao je Vučić i naglasio da je Ištvan Pastor bio čovek koji je okupio i ujedinio sve nas i Srbe i Mađare.

Podsetio je da ga je poslednji put video pre 15 dana da je bio jak i stabilan, veseo, da je tada iz bolnice izašao uveren da će još dugo da poživi.

Pričali smo o budućnosti, šta da zamolimo Viktora da nam pomogne, rekao je Vučić i dodao da je onda par dana kasnije od Viktora Orbana čuo da nema dobre vesti.

Vučić je rekao da želi da svi znaju, da mu se požalio pre godinu dana da mu je sve teže, da nije neko ko ne može da trpi pritiske i pretnje, ali da ne zna da li može to da izdrži.

“Pokazao je tada neverovatnu odlučnost energiju i snagu, on je prvi put povisio ton i stegnuo levu pesnicu i rekao – ako mogu da te zamolim, iako ne znam šta se dešava. Sve to izdrži, jer se oni samo prave da su jaki, a ne vide šta se događa kod njih u dvorištu. Samo izdrži mi ćemo te podržati, ne smemo da popustimo. Pred sobom sam video snažnog velikog lidera, ne samo mađarskog već i srpske države, po godinama nešto starijeg od koga sam mogao nešto da naučim”, rekao je Vučić i objasnio da ne želi da čita govor jer u njemu ne piše kroz šta su prolazili i o čemu su pričali.

Vučić je naveo da je Srbija odlaskom Pastora izgubila prijatelja, brata, velikog političkog lidera i divnog čoveka i izrazio nadu da ono što je učinio niko neće moći da pogazi u budućnosti.

“Verujem i u našeg prijatelja Viktora Orbana, verujem u naslednike u porodici i političkoj partiji koju je predvodio Pastor”, rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija pokazati koliko poštovanje je imala i koliko će imati prema njemu, jer će Pastor generacijama još živeti i biti poštovan, kako od Mađara tako i od Srba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije povodom smrti Pastora rekao da je to veliki gubitak za Srbiju, da je Pastor čovek koji će ući u istoriju i zato što je svojom energijom i snagom iz „ralja sukoba“ izvukao srpski i mađarski narod.

“On je čovek koji je najzaslužniji za kreiranje mađarsko-srpskih bratskih odnosa“, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: