Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa indijskom predsednicom Droupadi Murmu razgovarao o saradnji u šest najvažnijih oblasti, kao i da će nakon sastanka nastaviti da produbljuju prijateljske odnose i političku saradnju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je sa indijskom koleginicom razgovarao o sveukupnoj saradnju koja je počela da se kreće u boljem smeru, naročito posle razgovora sa premijerom te zemlje Narendrom Modijem.

“Naša trgovinska razmena je nedovoljna ali raste, imajući u vidu trenutnu trgovinsku razmenu od 330 miliona evra, ali verujemo da može da bude desetostruko veća. Razgovarali smo i formirali zajednička tela koja će se baviti rešavanjem problema i koja će obezbediti lakšu saradnju”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima razgovarali su i o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Nju Delhija.

“Indijski turisti su probirljivi, ali izuzetni, a verujem da ima i građana Srbije koji žele da vide tu zemlju. To će morati da bude pomognuto uprošćavanjem viznog režima. Dao sam nalog ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću da u narednih sedam do 10 dana, da se uprosti vizni režim da bi privukli veći broj turista i poslovnih ljudi”, rekao je on. Kako je istakao posebno su razgovarali o saradnji u oblasti odbrane.

“Srbija proporcionalno svojoj veličini koja je 200 puta manja od Indije koja je i proizvođač i kupac svakovrsne vojne opreme i verujem da, po pitanju baruta, municije i eksplozivnih sredstava možemo da napravimo saradnju”, rekao je predsednik Srbije.

Jedna od tema, istakao je, bila je i saradnja u oblasti farmacije, naročito generičkih lekova i dodao da veruje da i u proizvodnji lekova može da se sarađuje sa Indijom.

“Industrijska proizvodnja je važan deo saradnje. Verujem da ćemo uspostaviti saradnju i u oblasti kinematografije, već smo sada imali ulaganja koja su donela 50 miliona evra i povukli smo 12 miliona da privučemo kinematografe. IT sektor, Indija je jedna od zemalja sa najsnažnijim rastom startapova i tu možemo da razmenimo iskustva i zajednički radimo. Uskoro gradimo peti naučni park u Kragujevcu i ponudićemo im saradnju”, rekao je on.

Dodao je da Srbija u Indiju najviše izvozi jabuke, ali da postoji interesovanje za maline i bobičasto voće, seme, smrznuto voće.

“To su šest najvažnijih oblasti, nastavljamo da produbljujemo prijateljske odnose i političku saradnju. Indijska ekonomija je postavljena na moderne osnove. Ulaganje u energetiku je bila tema, jer je Indija jedan od najvećih proizvođača obnovljive energije. Verujem da ćemo uspeti da napravimo još bolje rezultate u saradnji dva prijateljska naroda”, zaključio je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: