Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da Priština mora da napravi određene ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima na severu Kosova i Metohije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vučić
Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, Srbi na severu KiM su uvek spremni za razgovore, ali zauzvrat mora nešto da im se ponudi.

“Svi Srbi na severu smatraju da je Srbija njihova zemlja, a ne Kosovo. To je realnost”, rekao je Vučić u intervjuu za Rojters.

On je ukazao da i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština, kao i da još uvek nije došlo do povlačenja kosovskih specijalaca i albanskih gradonačelnika.

Odgovarajući na navode predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani koja je optužila Beograd za mešanje u izborni proces na severu KiM, Vučić je rekao da je “zastrašujuće šta ti ljudi pričaju”. On je poručio da predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije spreman za kompromis.

“Siguran sam da Kurti neće uložiti ni minut svog vremena, ni kap znoja da pronađe kompromisno rešenje”, rekao je Vučić. Predsednik je naveo da će srpska vojska ostati u stanju visoke pripravnosti, a ne u stanju najviše borbene gotovosti “jer to mnogo košta”.

Dodao je da je Srbija u pregovorima sa Francuskom o kupovini borbenih aviona “Rafal”, kao i da pregovara o daljem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem. “Finansiranje je problem”, rekao je Vučić, dodavši da traju pregovori o ceni aviona, kao i o tome koje rakete treba koristiti, te da će Pariz teško prodati raketu vazduh-vazduh “Meteor” zemlji koja nije članica NATO-a.

On je istakao da bi kupovinom aviona “Rafal”, Srbija postala drugačija država i mnogo veća sila.

Dodao je i da Beograd planira da finalizuje dogovor o kupovini 118 vojnih komunalnih vozila HMMWV i da ih uveze do septembra. Vučić je poručio da Srbija ostaje na evropskom putu, kao i da je uspela da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznikom Rusijom i Kinom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: