Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je otvaranje fabrika korporacije Nidek u Novom Sadu od velikog značaja za zemlju i da je dolazak japanske kompanije u Srbiju pozitivan signal koji će sigurno privući i druge strane investicije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

“Za nas je Japan japan jako važan trgovinski partner. Nekada je trgovinska razmena isnosila 4.9 miliona danas je na oko 300 miliona. To su i dalje mali brojevi, ali ovo nama povećava kapacitete za dalje privlačenje investiocija”, rekao je Vučić tokom obilaska novootvorene fabrika japanske korporacije Nidek u Novom Sadu gde se u razgovoru sa radnicima fabrike upoznao sa procesom proizvodnje i motorima koji će se proizvoditi.

Dodao je da fabrika neće zapošljavati “ogroman broj radnika”, ali da se u njoj primenjuje vrhunska tehnologija i da je dovođenje japanskih investitora velika stvar, “od najvećeg značaja za Srbiju”.

“Kada dovedete japanski Nidek, onda svi žele da dođu. Mi smo pregovore počeli 2020. godine, 2021. u potpunosti ušli u proces pregovaranja. I njihov predsednik je hvalio Srbiju u trenucima kada mnogi nisu hteli i smeli i beskrajno hvala Nideku na tome”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao i da ga posebno raduje to što su se neki građani Srbije vratili iz inostranstva kako bi radili u fabrici u Novom Sadu jer će na taj način doprineti razvoju Srbije, a ne neke druge države. Vučić je naglasio i da je otvaranje fabrike Niked od suštinske važnosti za Srbiju, jer kako je rekao “Japanci ne dolaze na mesec ili dva već da ostanu”, i da će to podići standard i zaradu građana.

Nidek je osnovan 1973. godine u gradu Kjoto, u Japanu, a danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotra sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Nidec Electric Motor Serbia d.o.o. bavi se prodajom i proizvodnjom motora za automobile i srodne proizvode, dok se Nidec Elesys Europe d.o.o. bavi prodajom i proizvodnjom invertora i elektronskih kontrolnih jedinica za automobile.

U fabrikama bi trebalo da radi najmanje 1.000, odnosno 200 radnika. Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta.

Ulaganje u Srbiju je deo dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu je prvi korak ka formiranju evropskog industrijskog parka Nidek.

Glavno poslovanje poslovanje Nidekove fabrike u Novom Sadu se bazira na proizvodnji i prodaji automobilskih motora ovog tipa, koji se većinom plasiraju na evropskom tržištu. Otvaranju prisustvuju ministar odbrane Miloš Vučević, ministar finansija Siniša Mali, ministarka nauke i tehnologije Jelena Begović, kao i predstavnici japanske kompanije i grada Novog Sada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: