Podeli vest

Skup su organizovale ambasade Norveške u Beogradu i Sarajevu u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Noreveška-BiH i norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lideri
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Regionalna konferencija “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu” počela je danas u Palati Srbija uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića i predsedavajućeg Veća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Konferenciju je obraćanjem otvorio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Norveška će pomoći zemljama ZB u energetskoj tranziciji

Izaslanik predsednika vlade Norveške Andreas Eriksen pozvao je danas zemlje zapadnog Balkana da sarađuju u oblasti energetike i nalaženju rešenja za uvođenje većeg stepena obnovljivih izvora energije (OIE), kao i postizanju ciljeva zelene trenzicije.

On je, na Regionalnoj konferenciji “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu” koja se održava u Palati Srbija, ponudio pomoć Norveške, njenih kompanija i iskustva koje imaju u toj oblasti kao zemlja koja 90 odsto svojih potreba za energijom zadovoljava iz OIE.

Marko Čadež: Klimatske promene i obnovljivi izvori su isti proces

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je danas, na otvaranju Regionalne konferencije “Mogućnost ulaganja u obn ovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu”, da je to pitanje koje je usmerilo čitav svet i da će uticati na način na koji će čovečanstvo živeti u narednoom periodu.

“U poslednjih nekoliko godina je tema obnovljivih izvora energije prešla na postizanje cilejva za globalno zagrevanje i treba da odgovori na pitanje kako doći do boljih energetskih izvora, a to nisu kontradiktorna pitnja”, rekao je Čadež.

Eriksen: Nudimo ZB iskustva Norveške u oblasti obnovljivih izvora energije

Izaslanik predsednika Vlade Norveške Andreas Eriksen poručio je danas u Beogradu na regionalnoj konferenciji “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu”, da u ovim neizvesnim danima zemlje mogu samo zajednički obezbede sigurnije izvore energije i da Norveška želi da pomogne i podeli svoja iskustva.

“Moramo delovati odmah kako bismo obezbedili dobru budućnost za naše narode. Vidim ovde puno kompanija iz Norveške u oblasti obnovljivih izvora, koje mogu da prenesu svoje znanje i iskustva”, naveo je Eriksen na zajedničkoj konferenciji za medije, u prisustvu lidera Srbije, Albanije, Severne Makedonije, BiH i Crne Gore.

Rama: Zajedničko tržište na Zapadnom Balkanu za lakši pristup energetnima

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas na Regionalnoj konferenciji “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu”, u Palati Srbija, da se nada kako će biti stvoreno regionalno tržište energenata, kako bi zemlje Zapadnog Balkana imale lakši pristup energiji i investicijama u sektoru energetike.

“Ovo je bilo neophodno okupljanje u vreme rata, kada bombe padaju i pogađaju nekoga u Ukraijini, a energetska kriza i cene zbog rata pogađaju celu Evropu. Bez ikakve sumnje u ovim teškim vremenima, ono što smo ranije rekli kada smo započeli Otvoreni Balkan i zalagali se za širu regionalnu saradnju, postaje sve očiglednije da moramo da regionalizujemo naša tržišta i da u energetici idemo izvan naših granica”, rekao je Rama.

Abazović: Zajednički cilj novi koncept proizvodnje energije

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izrazio je danas uverenje da su sve zemlje Zapadnog Balkana posvećene istom zajedničkom cilju da umanje energetsku zavisnost, da smanje šokove koji zbog toga nastaju i idu ka izgradnji energetskih objekata iz obnovljivih izvora kako bi bili više zeleni prozvođači.

“Opšte očekivanje je da umanjimo energetsku zavisnost i da idemo ka izgradnji energetskih objekata iz obnovljivih izvora, da budemo više zeleni prozovđači, verujem da je to intencija svih, a ne samo Crne Gore”, izjavio je Abazović u obraćanju medijima na regionalnoj konferenciji “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: