Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ARHIVA

Vučić je na Instagramu saopštio da je sa Lajčakom razgovarao o poslednjoj rundi tehničkih razgovora Beograda i Prištine i načinima za smirivanje napetosti na terenu.

“Srbija nastavlja da insistira na konkretnim koracima u cilju zaštite života Srba na Kosovu i Metohiji, kao i na primeni do sada postignutih sporazuma”, napisao je predsednik na svom Instagram nalogu ”buducnostsrbijeav”.

Vučić: Priština ne želi da uradi bilo šta na deeskalaciji sukoba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da Priština ne želi da uradi bilo šta na deeskalaciji sukoba.

“Razgovarao sam sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prisstine Miroslavom Lajčakom. Nisam optimista, nema ni razloga”, rekao je Vučić medijima posle susreta sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

“Kao što sam i rekao, Priština ne želi na ozbiljan način da učini bilo šta po pitanju deeskalacije”, rekao je predsednik, preneo je Pink.

On je dodao da to za nas postaje bezbednosni, a ne politički problem i zato je važno da razgovaramo sa generalnim sekretarom NATO, kao i da nema sumnje da je situacija sve napetija i teža.

Vučić: Stanje na KiM sve više bezbednosno a ne političko pitanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras uoči sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da je zabrinut razvojem događaja na KiM, i to ne samo na severu već na celom KiM.

”Ne želim da igram igru svaljivanja krivice, ali ovo je veoma važno za nas jer počinje sve više da bude bezbednosno pitanje, a ne političko”, rekao je Vučić.

On je rekao da i pored toga što Srbija i NATO drugačije gledaju na tenzije na severu KiM, smatra da je Priština mogla odgovornije da reaguje kada je bilo napada i ranjavanja Srba sa KiM, jer tu nije bilo nikakve istrage. ”Istovremeno ima potpuno proizvoljnih i arbitrarnih hapšenja Srba, to je nešto što smeta, ugrožava i brine srpski narod gde god da živi”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ima profesionalni odnos sa snagama NATO-a na KiM, odnosno sa Kforom, koji je na ”profesionalan i obazriv način” tretirao Srbe na KiM, i pozvao Kfor da u okviru rezolucije 1244 nastavi da pruža sigurnost i bezbednost Srbima na KiM, zato što je u poslednjih šest meseci najmanje šestoro Srba upucano od strane tzv. kosovskih snaga.

”Srećom, nijedan Albanac nije pogođen ili povređen, što pokazuje ko šta radi”, ocenio je predsednik Srbije. On je istakao da Srbija želi mir i stabilnost i da želi da održi iskrene odnose sa SAD.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: