Aleksandar Vučić primio je američkog senatora Stiva Dejnsa i naglasio da su za Srbiju odnosi i saradnja sa SAD od najveće važnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija povećati svoje prisustvo na afričkom kontinentu, gde sada ima svega 14 ambasada, od kojih je 12 funkcionalno.

“Moraćemo da menjamo kompletnu strategiju i budemo neopredivo prisutniji na afričkom kontinentu”, istakao je Vučić, u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Gvineje Bisao Umaroa Sisoko Embalom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Vučić je naglasio da je naverovatno kako smo se tako lako i brzo u prethodnom periodu odrekli Afrike, gde smo mogli da imamo mnogo veći uticaj. Kazao je da smo to učinili “kao ponavljači papagaji kada nam je neko rekao da nema potrebe da tamo budemo prisutni”.

“Tako da ćemo obnoviti svoju politiku i pristupiti na drugačiji način i verujem da ćemo imati značajno veće prisustvo. I dogovorili smo kao što smo to uradili u Gani, u Akri pre izvesnog vremana, a tu ćemo morati da pojačamo rad ambasade, kao i u Nigeriji, otvorićemo i u Gvineji Bisao, da u tom regionu imamo i treću ambsadu, imajući u vidu ugled predsednika Embaloa i njegovu želju da pomogne našoj zemlji”, istakao je Vučić.

Idemo ka zbližavanju naših zemalja i naroda i verujem da mnogo toga možemo zajedno da učinimo, poručio je Vučić. Kaže da su razmenili na sastanku mišljenje o geopolitičkoj situaciji, kao i u Ukrajini i da su njihovi stavovi imali mnogo toga zajedničkog, čak i po pitanju sankcija.

Vučić je dodao da će se odazvati pozivu da poseti Gvineju Bisao u oktobru ili novembru. Podsetio je da je ta zemlja stakla nezavisnost 1973. godine, a da je Srbija priznala 1975. i da će uskoro biti obeleženo 50 godina otada. Verujem da možemo da imamo mjnogo bolju saradnju u budućnosti, kazao je Vučić i pozvao predsednika Gvijene Bisao da malo češće posećuje Beograd. Napomenuo je da je Gvineja Bisao bogata rudom i mineralima i izrazio uverenje da će to iskoristi za dalji napredak.

“Od zemlje visoke nestabilnosti predsednik Embalo je napravio u zemlju visoke stabilnosti zato i uživa veliko poverenje svojih građana. Nadam se mnogo boljoj i većoj saradnji sa Srbijom”, dodao je Vučić.

Razgovarali smo o važnim pitanjima i očuvanju teritorijalnog integriteta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su on i predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo razgovarali o važnim pitanjima među kojima je očuvanje teritorijalnog integriteta.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da su razgovarali o važnim pitanjima, kao i da je dogovoreno povećanje broja studenata iz te afričke države koje će Srbija da stipendira.

“Oni će biti naši ambasadori, zavoleće Srbiju i na najbolje načine će predstavljati naše interese”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima ,dogovorena je i saradnja u borbi protiv terorizma, za koju je rekao da veruje da će biti podignuta na viši nivo.

“Dogovorili smo i saradnju u poljoprivredi, semenskoj industriji, zamolio sam ga da nam pomogne budući da je predsedavajući Ekovasa, da dobijemo podršku zemalja za Ekspo. To je i dobra prilika i promocija Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić sa senatorom Dejnsom: Saradnja sa SAD od najveće važnosti za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas američkog senatora Stiva Dejnsa i naglasio da su za Srbiju odnosi i saradnja sa SAD od najveće važnosti.

Vučić je senatoru predstavio aktuelna kretanja u regionu, istakavši da Srbija na Zapadnom Balkanu promoviše pozitivnu agendu saradnje, kao preduslova za mir i stabilnost, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da SAD svojim investicijama umnogome doprinose napretku naše ekonomije i izrazio nadu u dolazak novih američkih investitora.

Dvojica sagovornika su razgovarala o različitim aktuelnim globalnim pitanjima, uključujući i energetsku bezbednost, navodi se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: