Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Njujorku, gde će se danas obratiti na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na Kosovu i Metohiji, saopštila je predsednikova Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/video

Srbija je u ponedeljak predala zahtev misiji Gvajane, koja predsedava Savetu bezbednosti UN zahtev za sazivanje vanredne sednice zbog situacije na Kosovu i Metohiji, u kojem se, između ostalog, ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN 1244 i koja je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.


U zahtevu, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da je on u skladu sa članom 35 Povelje Ujedinjenih nacija i članom 3 Privremenog poslovnika Saveta bezbednosti UN (Provisional Rules of Procedure of the Security Council (S/96/Rev.7).


U dokumentu se kaže i da je na toj teritoriji, koja se u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN (1244) nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava Ujedinjenih nacija, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.


“Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku”, navodi se u dokumentu.


Predsednik Vučić je, na pres konferenciji u sredu, rekao da je Srbija u teškoj situaciji povodom zabrane ulaska na KiM vozilu koje je prevozilo novac za srpski narod na u pokrajini, mada je naglasio da će novac “ovako ili onako biti obezbeđen”.


“Ali ja moram da govorim o tome i to ćete čuti i u mom govoru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako nekim čudom u međuvremenu ne zatvore tu sednicu, neke od kvalifikacija koje ću prvi put da izgovorim, a koje se tiču stvarnih procesa koji se odigravaju na KiM, i koji će svakako imati pravne konsekvence u budućnosti”, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: