Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbacio je predlog Hamasa za prekid vatre, a nova runda pregovora mogla bi da se održi danas, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Gil Cohen-Magen (POOL)

Netanjahu je na konferenciji za štampu rekao da pregovori sa Hamasom “ne vode nikuda”, a uslove koje je ta militantna palestinska organizacija postavila u svom predlogu opisao je kao “bizarne”.


Od Izraela se očekivalo da odgovori na Hamasov predlog, ali ovaj odgovor predstavlja kategorično odbijanje, dok izraelski zvaničnici vide pokušaj Hamasa da okonča rat pod njegovim uslovima kao potpuno neprihvatljiv.


Visoki zvaničnik Hamasa, Sami Abu Zuhri, rekao je novinskoj agenciji Rojters da su Netanijahuove izjave “forma političke bravure” koje pokazuju da on namerava da nastavi sukob u regionu.


Egipatski zvanični izvor rekao je za BBC da se očekuje da nova runda pregovora, uz posredovanje Egipta i Katara, bude održana danas u Kairu.


Egipat je pozvao sve strane da pokažu neophodnu fleksibilnost za postizanje mirnog sporazuma, rekao je izvor.
Netanjahuovo odbacivanje Hamasovog “obmanjivačkog” plana u oštroj je suprotnosti sa primedbama iz Katara, koji je Hamasov odgovor opisao kao “pozitivan”.


Komentari izraelskog lidera predstavljaju udarac nastojanjima SAD da postignu sporazum koji je njihov šef diplomatije Entoni Blinken opisao kao “najbolji put napred”, iako je upozorio da “ima još mnogo posla da se obavi”.


Netanjahuov stav, takođe, naglašava kontinuiranu, fundamentalnu neusklađenost između američkih i izraelskih planova za budućnost Pojasa Gaze.


Dok on insistira da Pojas Gaze postane entitet gde bi Izrael održavau ukupnu bezbednosnu kontrolu, a upravu imali lokalni palestinski organi koji nemaju veze sa Hamasom, vizija budućnosti koju ima Vašington uključuje “horizont” sa palestinskom državom, dodaje BBC.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: